© Karel Hemerijckx

“Geroddel in de straat vermijden”

Met Allerheiligen in aantocht is een propere grafsteen van onze overleden dierbare(n) voor veel mensen een prioriteit. Maar lichamelijke kwalen, een gebrek aan tijd of een te grote afstand tussen woonplaats en kerkhof verhindert ons alsmaar meer om die kwalijke poetsklus zelf op ons te nemen. En dus richten we ons vaker tot de gemeentediensten of het Plaatselijke Werkgelegenheidsagentschap (PWA), maar ook die doen steeds meer afstand van die taak.

Thomas JANSEN

Sint-Truiden is een van de weinige Limburgse gemeenten waar de inwoners nog een beroep kunnen doen op een stadsdienst om de graven te onderhouden. Op verzoek, en tegen betaling. “Jaarlijks hebben we een 150-tal aanvragen, en dat stijgt licht”, zegt schepen van Begraafplaatsen Carl Nijssens (CD&V). “Inwoners betalen daarvoor 5,50 euro per vierkante meter. Aangezien de meeste graven twee vierkante meter zijn, komt dat neer op 11 euro. Wie het financieel moeilijk heeft, betaalt slechts één euro per vierkante meter. Het grootste deel van de aanvragen komt van jonge mensen, die vaak geen tijd hebben, maar een nette grafsteen nog wel belangrijk vinden. Voor het onderhoud werken we samen met vzw De Ploeg, waar mensen die niet in aanmerking komen voor het reguliere arbeidscircuit aan de slag kunnen.”

LEES OOK: “Mama viel flauw, toen ze bijkwam was papa dood”

PWA

In tal van andere Limburgse gemeenten werd de dienst echter de voorbije jaren afgeschaft, om allerhande redenen. De PWA’s nemen die taak over, maar die werking dooft stilaan uit. Tegen januari moeten zij zich immers omvormen tot wijkwerken, op grotere schaal. En dat speelt hen parten, ook wat het onderhouden van graven betreft. “We hebben dit jaar 180 aanvragen gekregen, maar doen voor het eerst geen beroep meer op werklozen”, zegt Anja Maex van PWA Heusden-Zolder. “In plaats daarvan werken we samen met een vzw. Door de hervormingsplannen wacht iedereen wat af en zijn er minder werklozen beschikbaar.” In Diepenbeek en Ham heeft de PWA ondertussen zelfs al volledig afstand gedaan van die klus, wegens te weinig kandidaten. In Herk-De-Stad waren er dit jaar 17 aanvragen, die door één PWA’er ingevuld worden. PWA Beringen staat in voor het reinigen van 7 graven. De kostprijs bij de verschillende diensten schommelt tussen 7 en 13 euro, afhankelijk van de grootte van het graf.

Geroddel

Door de toenemende vraag en het slinkende aanbod, zien ook heel wat klusjesmannen heil in het reinigen en onderhouden van grafzerken. Zo is het één van de klusjes die Johan Beelen (53) uit Sint-Truiden op zich neemt, naast de verhuur van rode lopers, het verbeteren van de Google-ranking van uw website en de verkoop van isomo. “Ik doe die dingen niet om te overleven, wel om niet altijd thuis achter mijn computer te zitten”, zegt Johan, die destijds als zelfstandige in een fruitbedrijf moest stoppen wegens gezondheidsredenen. “Ik ben grafstenen beginnen reinigen voor een aantal mensen die ik ken. Nu onderhoud ik er een twintigtal. De meeste mensen die ik zo help, zijn tussen de 50 en de 70 jaar. Ze hebben te weinig tijd of kunnen het niet meer, maar ze willen wel geroddel in de straat vermijden.”

Beelen vraagt gemiddeld zo’n 10 à 20 euro. Wie ook door het jaar een beroep doet op z’n diensten, betaalt met Allerheiligen minder. “Ik laat me dan ook bijstaan door specialisten in de producten die ik gebruik. Heel wat mensen kappen er maar wat javel over, maar dat is heel slecht. Dat maakt gaatjes, waar het groen dan inkruipt. En dat is jammer, want voor veel mensen is zo’n grafsteen toch heel belangrijk. Als je daar in de zomer met een zeteltje naartoe trekt om even bij te zitten, wil je toch ook dat het een propere steen is waar je naar kijkt?”