Direct naar artikelinhoud
Video

Lize Spit: "Ik ben bang om niet goed genoeg te zijn"

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijfster Lize Spit (29). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?

en

7. Wat is uw grootste zwakte?

“Jaloezie, een gevoel dat vaak te herleiden valt tot onzekerheid. Het kost me vaak moeite om te beseffen dat een ander zijn kunde niet per se mijn onkunde weerspiegelt.

“Maar er is wel een verschil tussen jaloezie en afgunst. Ik gun anderen altijd alle succes. Bij literaire prijzen voor Het smelt dacht ik telkens: ik hoef ze niet te winnen, ik heb al zoveel erkenning gekregen, ik mag al blij zijn. Maar als een jury me niet bij de top vijf selecteert, slaat de twijfel wel toe: is mijn boek dan toch gehypet of is het echt wel goed?

'Het kost me vaak moeite om te beseffen dat een ander zijn kunde niet per se mijn onkunde weerspiegelt'
Lize Spit

“Ik kan heel jaloers zijn als ik vrienden moet delen met andere vrienden. Of als vrienden onderling afspreken zonder dat ik erbij ben. Ik ben gewoon bang dat ze mij er niet meer bij willen. De angst niet goed genoeg te zijn. Mijn vrienden weten dat nu, en verduidelijken meteen waarom ik er niet bij was. Ik eis geen ­verantwoording van hen, maar het is zo gegroeid.

“Als andere vrouwen naar mijn lief kijken, vind ik dat alleen maar leuk, begeerlijk in mijn ogen. Maar omgekeerd, als hij te veel naar andere vrouwen kijkt, dan voel ik wel jaloezie, ja. Dan begin ik weer aan mezelf te twijfelen. Ben ik wel aantrekkelijk genoeg?”

Lize Spit.Beeld Stefaan Temmerman

Lees de verrassende antwoorden van Lize Spit op de andere vragen van Proust: "Heb ik nu rechtse gedachten of niet? Daar maak ik me dagelijks zorgen over" (+)