ABVV kwaad over sneuvelen bestuurszetels sociale partners bij De Lijn

Het ABVV is niet te spreken over de hervorming van de Raad van Bestuur bij De Lijn, die de Vlaamse regering vrijdag heeft goedgekeurd. Als gevolg van het decreet deugdelijk bestuur sneuvelen er zitjes, "en die zocht de regering liever bij de niet-politieke mandaten", zegt de socialistische vakbond. 

Er sneuvelen zitjes als gevolg van het decreet deugdelijk bestuur, "met minder vertegenwoordiging van werkgevers en werknemers tot gevolg", klinkt het bij de socialistische vakbond. "De regering gaat dwars tegen de adviezen van de Mobiliteitsraad en de sociale partners in."

Eind 2013 besliste de Vlaamse regering via het decreet deugdelijk bestuur dat in alle raden van bestuur waar de Vlaamse overheid deel van uitmaakt, bijvoorbeeld bij De Lijn, een derde van de zitjes door onafhankelijke bestuurders moeten worden opgenomen. Bij de openbaarvervoersmaatschappij komt dat neer op vier zitjes. Omdat de Raad van Bestuur niet mag uitbreiden, betekent dat dat er andere bestuurders hun zetel verliezen.

De regering snijdt vooral in het vel van de sociale partners

ABVV

En net daar knelt het schoentje, zegt ABVV, want de regering snijdt vooral in het vel van de sociale partners. De SERV-zitjes (Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen, red.), twee voor werknemers- en twee voor werkgeversorganisaties, worden teruggebracht tot één mandaat. Aan politieke kant sneuvelt één zitje, van N-VA.

"De regering gaat regelrecht in tegen de adviezen"

De regering gaat daarmee regelrecht in tegen adviezen van de Mobiliteitsraad (MORA) en de sociale partners, meent het ABVV. De vakbond betreurt bovendien dat werkgevers en werknemers zelf maar moesten oplossen hoe ze samen een mandaat zouden delen, klinkt het. Als compromis werd voorgesteld de vertegenwoordiging naar twee onbetaalde mandaten op te trekken, waardoor zowel de 1/3de regeling als het financiële plaatje blijven kloppen, "maar zowel minister Weyts als de Vlaamse regering negeerden deze voorstellen en adviezen".     

Volgens minister Weyts werden de 8 beste onafhankelijke kandidaten gekozen uit meer dan 100 kandidaten, onder begeleiding van kenniscentrum Guberna en consultant Schelstraete Delacourt, zodat de onafhankelijkheid gewaarborgd is. De gewijzigde samenstelling gaat vanaf 2018 in.

Meest gelezen