Zitten anarchistische terroristen achter drie zware branden in ons land?

© BFM

Het gerecht onderzoekt of ons land slachtoffer is geworden van anarchistisch terrorisme. Eind september kregen drie bedrijven, allemaal actief in de defensie-industrie, te maken met een (aangestoken) brand. Alles wijst op georkestreerde sabotage. “Als de drie brandstichtingen bewezen zijn, kan er niet anders dan een verband zijn.”

Pieter Huyberechts en Cedric Lagast

“Luide knallen, hevige rookontwikkeling en een immense vuurzee.” Met die oproep worden brandweermannen uit Mechelen, Duffel, Berlaar, Lier en Nijlen in de nacht van 25 september naar een industrieterrein in Mechelen Noord gesommeerd. Bij aankomst staat de gigantische loods, vijfduizend vierkante meter, al in lichterlaaie.

© BFM

De loods behoort toe aan Varec, een bedrijf dat banden en rupsbanden voor militaire voertuigen produceert. De schade blijkt aanzienlijk. “Kwaad opzet valt niet uit te sluiten”, zegt Nele Poelmans van het Mechelse parket. “Voorlopig is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak gevonden, al wachten we nog op de resultaten van enkele stalen.” Er zouden twee schijnbaar onafhankelijke brandhaarden opgemerkt zijn, maar dat kon het parket niet bevestigen.

Gasflessen en een lont

Twee dagen later. In Genk woedt een brand bij Teksam, een bedrijf gespecialiseerd in het maken van telescopische masten en antennes voor militaire voertuigen. De conciërge merkt ’s ochtends vroeg de brand op en kan tijdig de hulpdiensten alarmeren. Een deel van het bedrijf, waar de dure bestellingen klaarstaan om verscheept te worden, gaat wel in de vlammen op. Gevonden gasflesjes wijzen op een aangestoken brand. “Ook dat onderzoek loopt volop”, zegt Limburgs parketwoordvoerder Pieter Strauven.

© Chris Nelis

Amper een dag later gebeurt iets gelijkaardigs in het Waalse Herstal. Een werknemer van Thales Belgium merkt hevige rook op. Thales produceert raketten produceert, gebruikt door gevechtsvliegtuigen en gevechtshelikopters. De ontmijningsdienst van het leger (DOVO) komt ter plaatse om een soort bom, bestaande uit kleine gasflessen en een lont, onschadelijk te maken.

Bewuste sabotage

Is er een link met anarchisten die de beveiligings- en oorlogsindustrie willen treffen? Onduidelijk, maar er zijn vermoedens van bewuste sabotage. Het is opvallend dat tal van Franstalige, aan anarchisten gelinkte websites, zoals Cette Semaine en Vive l’Anarchie, de driedubbele ‘aanslag’ bejubelen, met tal van foto’s van de branden. Ook de rechtse nieuwssite Sceptr legde dit weekend de link met anarchisten. “Verder onderzoek moet die piste uitklaren”, klinkt het hierover bij een veiligheidsbron.

Minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) was dit weekend nog niet op de hoogte van de mogelijke link. Ook bij de militaire inlichtingendienst (ADIV) viel te horen dat de drie incidenten (nog) niet gezamenlijk onderzocht worden. “Voorlopig zit elke brand bij elk specifiek arrondissement”, zegt Poelmans. “Als blijkt dat er verbanden zijn, kan alles wel gebundeld worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen