Weyts gaat voor burgemeesterssjerp, maar zal die meteen in de kast moeten leggen

© ssj

Minister Ben Weyts trekt bij gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar in zijn thuisgemeente Beersel opnieuw de lijst voor N-VA. Vanaf het moment dat hij Vlaams minister af is, wil hij het burgemeesterschap opnemen.

Jelle Schepers

Net zoals bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 zal Vlaams minister Ben Weyts volgend jaar in Beersel aan het hoofd prijken van de lokale N-VA-lijst. Terwijl Weyts zich vijf jaar geleden als parlementslid nog volop kon opwerpen als kandidaat-burgemeester, ligt dat voor de komende stembusslag anders. Inmiddels heeft Weyts het tot Vlaams minister geschopt, en die job is niet combineerbaar met een burgemeestersambt. Toch zegt Weyts voor de sjerp te willen gaan. “Als partij willen we een ander bestuur in Beersel. Ik denk dat ik iets kan betekenen voor de gemeente waar ik geboren en getogen ben. Ik zal de lijst niet alleen trekken, ik ben ook kandidaat om te besturen eenmaal ik Vlaams minister af ben.”

“Niet op de zaken vooruitlopen”

Concreet betekent dit dat als N-VA de sjerp toebedeeld krijgt, Weyts minstens vijf maanden alleen titelvoerend burgemeester zou zijn. De Vlaamse verkiezingen vinden immers pas plaats in mei 2019. Maar wat als Weyts ook in de volgende Vlaamse regering een ministerpost aangereikt krijgt? “Zover wil ik niet op de zaken vooruitlopen. We zijn daar nog twee verkiezingen van verwijderd”, stelt Weyts.

Open lijst

Wie in de plaats van Weyts dan waarnemend burgemeester zou zijn, staat nog niet vast. “We moeten nog beginnen met de samenstelling van de lijst”, stelt Weyts. Erik Mosselmans, die het vorige maand onverwacht voor bekeken hield als fractieleider en gemeenteraadslid, zal vermoedelijk niet meer meedoen.“We hebben als N-VA veel ervaring en expertise opgebouwd”, zegt Weyts, die een oproep doet naar sterke figuren in de gemeente om zich te melden. “In tegenstelling tot CD&V, waar de eerste zes plaatsen en de plek van lijstduwer al ingenomen zijn, trekken wij met een echte open lijst naar de kiezer.”

Clash tussen kopstukken

De komende verkiezingen worden een clash tussen Weyts en huidig burgemeester Hugo Vandaele (CD&V). In 2012 trok Vandaele aan het langste eind met 2494 stemmen tegenover 1937 voor Weyts. “Of ik nu het meeste stemmen wil halen? Dat maakt mij niet uit. De bedoeling is om mee te besturen. Bij de verkiezingen in 2012 stegen we naar acht zetels. Maar hoewel we glansrijk wonnen, moesten we met lede ogen aanzien hoe we werden gepasseerd door een monstercoalitie van vier partijen, die samen een nipte meerderheid van 14 zetels hadden. Voor een goed beleid heeft dat zeker niet gezorgd. Beersel werd soms echt belachelijk gemaakt door het eigen bestuur, bijvoorbeeld door het bouwen van een voetgangersbrug zonder vergunning, het invoeren van een onwettig verkeersbord aan rusthuizen, en het invoeren en verhogen van tal van belastingen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen