Direct naar artikelinhoud
Gent

Hulpverleners luiden alarmbel: dakloze kinderen snuiven lijm in Gent

In de omgeving rond de Dampoort snuiven jonge kinderen alles wat ze kunnen vinden.Beeld Visit Gent

Hulpverleners in Gent maken zich zorgen over een verontrustende nieuwe trend aan de Dampoort en in het Baudelopark. Jonge kinderen snuiven er alles wat ze kunnen vinden: van lijm tot aanstekergas. Dat meldt het Nieuwsblad.

Volgens sociaal werkers gaat het meestal om kinderen uit dakloze gezinnen die in kraakpanden slapen. Kinderen van acht tot tien jaar snuiven lijm, primers, terpentijn en aanstekergas, twaalfjarigen lopen er rond met wodka.

De stad is op de hoogte van het probleem. "Een groep Roma-kinderen grijpt steeds vaker naar lijm en andere solventen", zegt drugscoördinator Filip De Sager aan het Nieuwsblad. "Die zijn goedkoop en hebben een heel snel effect, maar kunnen tot coma of zelfs de dood leiden."

Toch grijpt de stad niet in. Voor een oplossing van het probleem rekent ze op sociaal werkers, met wie de kinderen een vertrouwensband hebben opgebouwd. Maar die luiden nu de alarmbel omdat ze de situatie niet de baas kunnen en geen hulp krijgen.

"Voor de gespecialiseerde drugscentra zijn de kinderen te jong, en de stad of wijkgezondheidscentra kunnen niet helpen omdat ze er geen beleid rond hebben. Veel meer kunnen wij dus niet doen", luidt het.