Direct naar artikelinhoud
Terreurdreiging

Vier mensen opgepakt in onderzoek naar verijdelde Thalysaanslag

Op 21 augustus 2015 konden drie Amerikaanse reizigers vermijden dat een in Brussel-Zuid opgestapte terrorist slachtoffers maakte.Beeld AFP

In het onderzoek naar de verijdelde aanslag op de Thalystrein in augustus 2015 hebben speurders vanochtend zes huiszoekingen verricht. Dat bevestigt het federaal parket.

De politie viel binnen op twee plaatsen in Molenbeek, Anderlecht, Laken en - opvallend - ook in de gevangenissen van Andenne (Namen) en Marche-en-Famenne (provincie Luxemburg).

Bij de huiszoekingen zijn geen explosieven of wapens gevonden. Wel werden vier personen meegenomen voor verhoor. De onderzoeksrechter zal later beslissen of ze verder aangehouden blijven.

De 26-jarige Ayoub El Khazzani was op 21 augustus 2015 in het station Brussel-Zuid zwaarbewapend op de trein gestapt. Hij verschool zich in het toilet, waar hij even voorbij de Franse grens met de wapens in de hand uitkwam. Maar omdat El Khazzani door vier reizigers - drie Amerikanen en een Brit - overmeesterd werd, raakten uiteindelijk maar drie mensen gewond. Enkele dagen na de mislukte aanslag werd Ayoub El Khazzani in Frankrijk al in verdenking gesteld voor pogingen tot moord met terroristisch oogmerk.

Link met Abaaoud

Kort na de aanslag kwam aan het licht dat El Khazzani een tijdlang in Sint-Jans-Molenbeek had verbleven en meer dan waarschijnlijk linken had met Abdelhamid Abaaoud. In juli 2016 werd in Duitsland een eerste medeverdachte opgepakt, de 22-jarige Bilal Chatra, die een rol als verkenner zou hebben gespeeld door El Khazzani vanuit Turkije te helpen.

Begin oktober arresteerden Franse speurders drie mannen die ervan verdacht worden banden te hebben met de daders van de mislukte aanslag. Vorige week vaardigde het Franse gerecht ook nog een aanhoudingsbevel uit tegen een nieuwe verdachte, de 25-jarige Redouane Sebbar die sinds eind 2016 opgesloten zit in Duitsland. Hij zou deel uitmaken van het 'dichte netwerk' van Abaaoud en vijf dagen voor de aanval met de Thalys al een heen- en terugreis gemaakt hebben tussen Parijs en Brussel.