Visblazen en alvleesklieren van koeien: "Wijnetiket moet alle ingrediënten vermelden"
In je wijn kunnen naast sulfiet om bacteriën te doden ook extracten van gedroogde visblazen zitten, alvleesklieren van runderen, eiwit en melk. De eerste vrouwelijke 'Master of Wine' in Frankrijk, Isabelle Legeron, heeft er genoeg van. Zij eist dat alle ingrediënten worden vermeld op het etiket.
Legeron beseft dat heel weinig wijndrinkers weten wat in hun favoriete drank gaat. "Zo weten ze niet die speciale fles die ze voor hun verjaardag opentrekken ook een visderivaat bevat, zogenaamd visleer. Dat wordt vrij algemeen gebruikt in witte wijn en schuimwijnen, waar het dienstdoet als bindmiddel".
"Tegenwoordig letten mensen heel goed op wat ze eten, dus waarom niet op wat we drinken? Wat de wijnindustrie betreft, zijn we nog in de Middeleeuwen".
Master of Wine
Legeron is de dochter van een boer in het zuidwesten van Frankrijk die ook cognac stookt. Ze ging in Londen naar de universiteit, maar keerde in 2000 naar Frankrijk terug om er wijn te gaan bestuderen. Inmiddels werd ze de eerste vrouw die zich 'Master of Wine' mag noemen, de hoogste onderscheiding in de wijnindustrie. Tijdens haar studies raakte ze gefascineerd door wijn die met zo weinig mogelijk ingrediënten wordt gemaakt. Net zoals haar vader met zijn cognac deed.
Legeron lanceerde 'Raw Wine', een beurs rond wijnen met minder additieven die ze in Londen, Berlijn en New York opzette. Als één van de 369 internationale experts die zich 'Master of Wine' mogen noemen, kreeg ze ook een eigen tv-show: 'That Crazy French Woman'.
Landbouwproduct
"Wijn is een landbouwproduct en een voedingsproduct, maar mensen zien wijn als een andere categorie. Wijndrinkers zouden moeten lobbyen met hun geld. Door geen wijn te kopen waarvan we niet weten hoe die is gemaakt".
'Natuurlijke' of 'biodynamische' wijnen gemaakt van biologisch geteelde druiven maken nog maar een klein segment uit van de wijnindustrie, maar volgens kenners is die niet alleen gezonder maar smaakt hij ook beter.
We blijven wijn slurpen die het equivalent is van worst met het opschrift 'vlees van vrije uitloop', terwijl die worst in werkelijkheid van batterijkippen is gemaak
In het voorwoord van haar boek 'Vin naturel', dat deze week in Frankrijk wordt uitgebracht, stelt Legeron het zo: "We blijven wijn slurpen die het equivalent is van worst met het opschrift 'vlees van vrije uitloop', terwijl die worst in werkelijkheid van batterijkippen is gemaakt".
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zo kweek je gember, kurkuma of zoete aardappel in je eigen tuin
-
PREMIUM
“Als ik wat extra maak, weet ik zeker dat ze geen fastfood eet”: drie mama's blijven met liefde koken voor hun volwassen kinderen
-
In de ranglijst van beste voedingsstijlen voor 2022 scoort dit alwéér het hoogst
Zoals elk jaar brengt het U.S. News & World Report met de hulp van voedingsexperts een ranking van de beste voedingsstijl van het moment uit. Denk daarbij niet meteen aan gewichtsverlies – al geeft het panel elk dieet daarvoor ook een score op vijf. Ook eetpatronen die meer gebonden zijn aan een levensstijl, zoals vegetarisch of Aziatisch, verschijnen in de lijst. De winnaar? Die zagen we van mijlenver aankomen. -
-
Heerlijke kost voor de krokusvakantie: 3 gerechten waar het hele gezin van smult
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
PREMIUM
Weinig moeite, wauw-effect: zo pimp je kant-en-klare kerstgerechten zodat het lijkt alsof je uren in de keuken stond
Wil je jouw kostbare tijd liever met je gasten doorbrengen? Maar wil je wel pareltjes van borden serveren die de smaakpapillen prikkelen? Het lijkt quasi onmogelijk, maar foodies Silke Van Engeland en Virginie Schoelinck vonden de hack: ze pimpen kant-en-klare gerechten zodat het lijkt alsof je lang in de weer bent geweest. Hun boek ‘Onweerstaanbaar kant-en-klaar’ is nog niet uit, maar wij mogen jullie alvast exclusief drie recepten tonen: met deze macaronsoezenkrans, carpaccio op oosterse wijze en aspergesoep met garnaalballetjes scoor je ongetwijfeld. -
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
PREMIUM
Hoe pak je koken aan op drukke werkdagen? 3 ouders delen concrete tips: “Door amper 2 keer te koken heb ik eten voor 7 dagen”
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Ibericoham-, shiitake- of kreeft? Op Internationele Krokettendag kan je deze originele soorten bestellen
Krokant, smakelijk, veelzijdig: bij zondagse kost horen kroketten, en welk beter moment om jezelf te trakteren op de verwennerij dan vandaag, op internationale krokettendag? Een kaas- of garnaalkroket smaakt altijd, maar wij tonen je versies van het gefrituurde hapje die je vast nog niet kende, en waar je ze kan bestellen. -
Lidl
Minder vlees eten in 2022? Deze bloemkool-broccoliburger smaakt net zo goed