Kenyatta wint Keniaanse verkiezingen met meer dan 98 procent van stemmen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De uittredende Keniaanse president Uhuru Kenyatta heeft met 98,26 procent van de stemmen de herneming van de presidentsverkiezingen in Kenia gewonnen. Dat heeft de kiescommissie (IEBC) vandaag bekendgemaakt. De belangrijkste oppositiekandidaat, Raila Odinga, had de verkiezingen geboycot. In totaal had 38,8 procent van de stemgerechtigden een stem uitgebracht bij de verkiezingen van 26 oktober. De opkomst lag daarmee een pak lager dan bij de eerste editie - op 8 augustus - toen nog 79 procent van de Kenianen gaan stemmen was.

Uittredend president Kenyatta had in augustus de presidentsverkiezingen gewonnen met 54,27 procent van de stemmen, tegenover 44,74 procent voor oppositieleider Odinga. Maar begin september werd het resultaat geannuleerd door het Hooggerechtshof, dat oordeelde dat de verkiezingen niet "in overeenstemming met de grondwet verlopen waren".

De verkiezingen werden in oktober hernomen, maar Odinga wilde zich niet langer kandidaat stellen. Hij riep een boycot uit omdat er onder meer niet werd ingegaan op zijn eis dat de kiescommissie hervormd zou worden. De naam van Odinga bleef wel op de stembiljetten staan. Hij haalde nog 0,96 procent binnen.

Bron: Belga