Direct naar artikelinhoud
#metoo

Netflix stopt met 'House of Cards': "Niets te maken met beschuldiging van aanranding tegen Kevin Spacey"

Kevin Spacey als Frank Underwood in 'House of Cards'.Beeld Netflix

Netflix zet de productie van de populaire serie House of Cards stop. De bekendmaking komt een dag na beschuldigingen tegen hoofdrolspeler Kevin Spacey (58) over seksueel grensoverschrijdend gedrag met een minderjarige. Al zegt een woordvoerder van de streamingdienst aan The New York Times dat de beslissing om de dramareeks stop te zetten al enkele maanden geleden werd genomen.

In een officiële reactie stelt Netflix "diep verontrust" te zijn over de beschuldigingen. De streamingdienst besloot de verdere productie van de successerie House of Cards stop te zetten. Het zesde seizoen dat al in de maak is, komt uit in 2018 en zal het laatste zijn. 

"Managers van onze beide bedrijven kwamen deze namiddag aan in Baltimore om onze cast en crew te ontmoeten en hen te verzekeren dat ze zich veilig en gesteund blijven voelen", klonk het nog. "Zoals eerder gepland, is Kevin Spacey momenteel niet op de set aan de slag." 

De beslissing van Netflix komt enkele uren nadat Spacey in opspraak kwam voor seksueel grensoverschrijdend gedrag en zich hiervoor op Twitter op een bedenkelijke manier verontschuldigde. 

Toch zou de beslissing om House of Cards stop te zetten hier niets te maken hebben. Die beslissing werd immers al enkele maanden geleden genomen. De Duitse krant Bild verkreeg bij Netflix bevestiging dat de beslissing niets te maken heeft met de beschuldiging van aanranding door steracteur Kevin Spacey.

Felbesproken excuses

De acteur zou als 26-jarige geprobeerd hebben seks te hebben met de toen minderjarige Anthony Rapp. Hij stelt in een interview met Buzzfeed dat de Oscarwinnaar tijdens een feestje in 1986 bovenop hem klom. "Hij tilde me op, zoals een bruidegom met zijn bruid doet, legde me op bed en klom bovenop me." De acteur, onder andere bekend van Star Trek: Discovery, was toen pas 14. Spacey, die zegt zich niets van het voorval te herinneren, bood via Twitter verontschuldigingen aan. 

Spacey oogste met zijn wijze van excuseren een storm van kritiek. Hij camoufleerde de excuses met een coming-out als homo. "Dit verhaal heeft me ertoe aangezet om andere zaken uit mijn leven te behandelen. (...) Ik heb door mijn leven heen vele romantische ontmoetingen en liefdes gedeeld met mannen, en nu kies ik ervoor om als homo door het leven te gaan", schreef Spacey in de tweede paragraaf van zijn excuses. 

Twitter bericht wordt geladen...

Frank Underwood

Spacey speelde sinds 2013 de rol van de genadeloos ambitieuze politicus Frank Underwood in House of Cards. Het vijfde seizoen werd eind mei gereleased. De Morgen stelde in een recensie dat, onder meer door de toevoeging van nieuwe hoofdfiguren, het aanzienlijk beter was dan de twee voorgaande seizoenen.