Kroongetuige van Bende-overval herkende 20 jaar geleden al de Reus

© *

Niet alleen Marc Van Damme meende 20 jaar geleden in de robotfoto’s van leden van de Bende van Nijvel zijn stadsgenoot Christiaan B. te herkennen als de Reus. Kort nadien vond ook een kroongetuige van de overval in Overijse, die nota bene had geholpen om de robotfoto samen te stellen, dat de rijkswachter uit Aalst heel sterk op nr. 19 leek.

yb, me, phu

Dat Christiaan B. meer dan 20 jaar onder de radar van het Bende-onderzoek is kunnen blijven, roept steeds meer vragen op. Blijkt immers dat niet alleen Marc Van Damme, jeugdvriend van Bendeslachtoffer David Van de Steen, de speurders al in 1998 in die richting tipte. Ook een van de kroongetuigen in het dossier legde in die periode een verklaring in dezelfde zin af.

De man overleefde de aanslag op de Delhaize van Overijse op 27 september 1985. Hij had de Reus die dag in actie gezien. Een tiental jaren later werd hij onder hypnose gebracht om die verre, verdrongen herinnering op te roepen. Zijn getuigenis hielp uiteindelijk om robotfoto nr. 19, alias de Reus, samen te stellen.

De volledige reeks van robotfoto’s leverde de onderzoekers destijds meer dan 1.300 tips met mogelijke namen op. Voor nr. 19 waren ongeveer 70 namen binnengelopen. Voor elke robotfoto stelden de speurders een album van echte foto’s samen van zo veel mogelijk binnengelopen namen.

Gemiste kans?

De getuigen die geholpen hadden om de robotfoto’s van de Bendeleden te tekenen, werden vervolgens opnieuw door de speurders opgeroepen. Zij kregen de fotoalbums te zien, met de vraag of ze een of meer mensen herkenden. De kroongetuige van Overijse duidde de foto van Christiaan B. aan. Maar hij was niet helemaal zeker: ook een tiental andere foto’s konden overeenstemmen.

Was dit toch geen gemiste kans om de vermeende Reus vroeger te ontmaskeren? Al wie door getuigen op foto werd herkend, werd gevraagd een DNA-staal af te staan en vingerafdrukken te laten opnemen. Maar er was toen weinig om mee te vergelijken: alleen het onbekende DNA-spoor op een sigarettenpeuk, gevonden op 12 januari 1983 in de taxi van de vermoorde Constantin Angelou in Bergen. Er was geen match. En Chris­tiaan B. had zijn broer nog helemaal niets bekend.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen