© Joris Herregods

Broer van uitgewezen Djellza (16): “Mijn zus en ouders moeten niet boeten voor wat ik heb gedaan”

“Ik weet dat ik het slechte pad heb gekozen. Maar dat is niet de fout van mijn ouders.” Edison B. de jongste broer van het uitgewezen Kosovaarse gezin met het tienermeisje Djellza, heeft zijn verhaal verteld aan Het Laatste Nieuws.

sdv

Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) besloot over te gaan tot de gedwongen uitwijzing van het gezin nadat Edison (22) op straat gecontroleerd werd. Hij verbleef illegaal in het land, en had een lange lijst processen-verbaal op zijn naam staan. Liefst 35 misdrijven werden vastgesteld: 12 drugsfeiten, een diefstal, 3 keer opzettelijke slagen en verwondingen, een verdachte handeling, verduistering, heling, weerspannigheid, wapenbezit, bedreiging, weggelopen uit een gesloten instelling, illegaal in het land, én een verkrachting.

Ook zijn twee oudere broers waren bekend voor zware feiten. Enkele jaren geleden had de middelste al zo’n 15 pv’s verzameld, de oudste meer dan 20.

“Ik moet boeten voor mijn stommiteit. Niet mijn zusje of mijn ouders. Ik ben de crimineel”, zegt Edison terwijl hij in het gesloten centrum voor illegalen in Merksplas wacht op zijn uitwijzing. “Ik weet dat ik het slechte pad heb gekozen.” Al lijkt hij weinig wroeging over de verkrachting waarvoor hij werd veroordeeld tot twee jaar met uitstel. “Verkrachting? Ik had gewoon seks met een lerares die te dronken was om toestemming te geven. Zij heeft overigens nooit klacht ingediend. Maar er was wel een filmpje van. Zo is het naar buiten gekomen.”

Dat zijn ouders “alles op hun beloop laten”, zoals Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken deze week in Terzake zei, spreekt hij tegen. “Zij doen geen mug kwaad en hebben alles voor mij gedaan. Op school gooiden ze me drie keer buiten. Drie keer kochten mijn ouders nieuwe boeken voor mij.”

Hij zal zich niet verzetten tegen zijn uitwijzing naar Kosovo. “Hier heb ik toch geen vooruitzichten meer. Ik zal daar nog iets van mijn leven proberen maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER