© VTM

Cathérine Moerkerke op het matje geroepen bij Scientology

Noem Scientology vooral geen sekte, of je hebt een proces aan je been. Cathérine Moerkerke laat vanavond leden van de Belgische tak van de geestelijke beweging aan het woord. “Ik heb de vragen gesteld die ik wilde stellen. En toen moest ik op gesprek bij de leiding.”

tove

Scientology kennen we vooral via bekende leden als Tom Cruise en John Travolta. Maar ook in België is de beweging actief, met een kerk in het centrum van Brussel. “Bij ons zijn er ongeveer 500 leden”, zegt Cathérine Moerkerke. “In Amerika is de beweging veel populairder, en de jongste tijd is Scientology ook bezig aan een opmars in Azië.”

Wat je ook doet, noem Scientology geen sekte. “Tegen die beschuldiging is men naar de rechter gestapt, en na achttien jaar procederen zijn onlangs alle klachten verworpen. Het is een zeer hechte club. Ik merkte geregeld dat leden een afgemeten verhaal vertelden dat duidelijk op voorhand was afgesproken.”

Toch probeerde Moerkerke een tegengeluid te laten horen. “Ik heb de vragen gesteld die ik wou stellen. Ik heb tegengestribbeld, wat me op het eind van de dag een gesprek met de leiding heeft bezorgd.”

Cathérine laat zich op sleeptouw nemen door Kris, een Vlaamse ambtenaar die hoog op de Scientology-ladder staat. “Hij volgde opleidingen in de VS en staat hoog aangeschreven. Tijdens hun proces trad hij in België ook op als woordvoerder.” Cathérine ontdekt onder andere het reinigingscenter, de eerste stap voor nieuwe leden bij Scientology. Om het lichaam ‘te reinigen van drugs en geneesmiddelen’ moet je enkele weken dagelijks deze sauna en fitness ondergaan. Kostprijs: 2.000 euro. “Bij Scientology heb je verschillende niveaus. Hoe meer geld je geeft, hoe hoger je raakt.” Elke nieuwe stap, en zo zijn er dertien, kost je hetzelfde bedrag.

Zwijggeld

Scientology kwam de afgelopen jaren altijd negatief in het nieuws. Zo dienden 37 mensen een klacht in voor onder meer afpersing, oplichting, intimidatie en stalking van ex-leden. Maar onderweg haakten ze een voor een af, na een flinke zak vol zwijggeld. “Toen ik kritische vragen stelde, dacht ik dat ze mij zouden verpletteren met tegenargumenten. Maar op alle beschuldigingen konden ze maar één ding zeggen: alles is gelogen. Daarover discus- siëren? Onmogelijk.”

Cathérine, om 21.40u op VTM

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER