De impasse duurde meer dan een jaar, maar plotseling kan er weer bestuurd worden in bestuurloze gemeente

© emd

© emd

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

De gemeente kan opnieuw vooruit. De partijen die het voorbije jaar alles wegstemden, keurden gisteravond opnieuw agendapunten goed. Al werd niet alles zonder meer goedgekeurd. “We zullen ons constructief opstellen, maar we verwachten ook dat er wordt geluisterd.”

Elke Meert

Sinds de gemeenteraad in de zomer van 2016 voor de eerste keer de onbestuurbaarheid vaststelde, was Haaltert in een politieke crisis gedompeld. Drie van de vier leden van meerderheidspartij Open&Liberaal (O&L) stemden sindsdien mee met oppositiepartijen CD&V en CL-VLD en zo raakte geen agendapunt meer goedgekeurd. Op 4 augustus riepen CL-VLD, CD&V en O&L nog een extra gemeenteraad samen om de gemeente opnieuw onbestuurbaar te laten verklaren – de vierde keer al – maar ook dan verhinderde de Raad van State de aanstelling van een nieuw schepencollege. Sindsdien was het windstil in Haaltert. De gouverneur startte zelfs geen nieuwe onderhandelingsronde meer. Gevolg is dat de huidige bestuursploeg met N-VA, SP.A en O&L nog zeker een jaar met elkaar voort moet. Vanaf een jaar voor de verkiezingen mag namelijk geen nieuw college meer worden geïnstalleerd.

Flexibel

De partijen die het voorbije jaar alles wegstemden, keurden gisteravond dan ook opnieuw agendapunten goed. Enkel de notulen van 29 augustus werden door de oppositiepartijen en O&L niet goedgekeurd, net als onder andere de goedkeuring van de agenda voor de buitengewone algemene vergadering van een intergemeentelijk samenwerkingsverband die onder andere werd aangeboord voor de aankoop van AED-toestellen. “Niet prioritair”, klonk het bij OCMW-voorzitter Gina Verbestel (O&L). De meerderheidspartijen N-VA en SP.A moesten zich duidelijk flexibeler opstellen. “We zullen ons constructief opstellen, maar we verwachten ook dat er wordt geluisterd en rekening mee wordt gehouden”, reageerde Phaedra Van Keymolen (CD&V).

“Laat deze gemeenteraad de start zijn van een andere, maar gezonde politiek in Haaltert. We hebben nog steeds de intentie om punten goed te keuren, al kunnen die nog niet worden uitgevoerd omdat er nog geen budget voor 2017 voorligt”, aldus Verbestel. “En dat kan pas worden voorgelegd als de jaarrekeningen van 2015 en 2016 – nu op de agenda – zijn vastgesteld.”

Belastingvermindering?

Tegen de gemeenteraad van 18 december wordt daarom het budget van 2017 én 2018 opgemaakt en elk raadslid krijgt ook voordien een overzicht van de investeringen en kredieten. “Het budget van 2018 wordt opgemaakt in twee versies: één op basis van de huidige 7,5 procent gemeentebelasting en één op basis van de verlaging naar 6,5 procent die oppositiepartijen en O&L voorstelden. Dan kunnen we nadien nog bekijken voor welk beleid we kiezen.”

Het retributiereglement op het gebruik van de gemeentelijke infrastructuur, materialen en vervoersdienst werd unaniem afgeschaft. Van Keymolen reageerde tevreden: “We zijn blij dat we na ons eerder voorstel dit nu samen kunnen afschaffen. Ik wil voorleggen om de middelen die verenigingen al hebben betaald, terug te betalen.”

Voor de uitbreiding van de muziekacademie wordt dan weer op aangeven van CD&V-raadslid Bart Ottoy de huidige werkgroep aangevuld met afgevaardigden van alle fracties. “Dit is een erg belangrijk dossier, maar we hebben nog een aantal even belangrijke vragen, onder andere over de parking”, klonk het.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen