Direct naar artikelinhoud
Zika

Aantal zika-gevallen Singapore in drie dagen verdubbeld

Een appartementencomplex in de regio Aljunied wordt uitgerookt.

In Singapore zijn in de afgelopen week tientallen besmettingen met het zika-virus vastgesteld. De overheid adviseert nu zwangere vrouwen met zika-symptomen, zoals koorts of huiduitslag, zich te laten testen op de ziekte. Meerdere landen, waaronder de Verenigde Staten, raden zwangere vrouwen af om naar Singapore te reizen.

Singapore telt nu officieel 82 gevallen van zika-besmetting. Een verdubbeling ten opzichte van afgelopen zondag; toen waren het er nog 41.

Het virus, dat wordt overgedragen door een bepaald soort mug, vormt een risico voor ongeboren kinderen in de buik van hun moeder. Baby's kunnen met te kleine schedels en verstandelijke beperkingen ter wereld komen.

In de afgelopen week zijn ook zika-gevallen geconstateerd buiten Aljuneid. Hierdoor nemen de zorgen over verdere verspreiding van het virus toe

Tot nu toe waren besmettingsgevallen in Singapore beperkt tot de regio Aljuneid, in het zuidoosten van de stadstaat. Infecties komen vooral voor onder buitenlandse arbeidskrachten die daar werken op scheepswerven. Maar in de afgelopen week zijn ook zika-gevallen geconstateerd buiten Aljuneid. Hierdoor nemen de zorgen over verdere verspreiding van het virus toe.

Het ministerie van Volksgezondheid heeft zwangere vrouwen met symptomen van het zika-virus - koorts, rode ogen, uitslag en gewrichtspijn - opgeroepen zich te laten testen op het virus. Ook als hun partner besmet is, dienen zij dit te doen, ongeacht of ze een gebied met zika-muggen hebben bezocht of symptomen vertonen.

Aantal zika-gevallen Singapore in drie dagen verdubbeld

Thailand

Ook in Thailand is het aantal zika-besmettingen dit jaar flink toegenomen. Tussen 2012 en 2015 telde het land gemiddeld vijf gevallen per jaar, na zes maanden stond dit jaar de teller op 97, zo meldt The Jakarta Post. In de afgelopen week zijn er nieuwe besmettingen bijgekomen in zeker vier verschillende regio's.

Zika is een tropische ziekte die meestal tot milde klachten leidt. Slechts een op de vijf geïnfecteerde personen heeft daadwerkelijk last van koorts, huiduitslag of gewrichtspijn. Het virus is voor de meeste mensen onschuldig, maar kan voor zwangere vrouwen een risico zijn. Infectie kan leiden tot neurologische afwijkingen aan de ongeboren vrucht, zogeheten microcefalie.