Direct naar artikelinhoud
Volksgezondheid

Gezondheidseconoom wil rijkdom herverdelen: "Zo stijgt de totale gezondheid"

Lieven Annemans.

In zijn nieuwe boek ‘Je Geld of je Leven in de gezondheidszorg’ pleit gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) voor een vermogenswinstbelasting. "We moeten naar aanvaardbare inkomensverschillen, willen we ons systeem betaalbaar én solidair houden."

Een man die zijn chemokuur stopzet, omdat hij de taxi naar het ziekenhuis niet langer kan betalen. Een hartpatiënt die uit geldgebrek geen extra bloeddrukverlagers neemt, of een depressieve vrouw die uit het psychiatrisch ziekenhuis wordt gezet omdat de verzekering niet langer tussenkomt. 

Het zijn allemaal cases die professor Lieven Annemans (Universiteit Gent) in zijn nieuw boek beschrijft. “De zaken die ik aanhaal zijn allemaal waargebeurd”, verzekert hij. “Het gaat bovendien niet om alleenstaande gevallen. Elk van die cases valt geregeld voor.”

Lieven Annemans (UGent) wil vermogenswinstbelasting

Niet alleen geldgebrek, maar ook verspilling, overconsumptie en zelfs fraude zijn nefast voor alle patiënten, al benadrukt hij dat net de laagste sociale klasse hierdoor nog veel harder getroffen wordt. “Armoede heeft een zeer negatieve impact op de gezondheid. Gaat het mis in de gezondheidszorg, dan is net deze groep daar veel vatbaarder voor.”

'Armoede heeft een zeer negatieve impact op de gezondheid'
Lieven Annemans

Niet alleen pleit Annemans voor noodzakelijke hervormingen in de gezondheidszorg, maar ook voor een maatschappelijke omwenteling. “De grote verschillen in gezondheid tussen mensen onderling hebben niet per se met het gezondheidssysteem te maken, maar wel met de maatschappelijke structuur.”

Onrechtvaardig 

Dat er mensen zijn die honderden keer meer geld verdienen dan anderen, is volgens hem niet alleen onrechtvaardig. “De hele maatschappij lijdt eronder. De Nederlandse Nobelprijswinnaar Jan Tinbergen zei in de jaren zeventig al dat een verhouding tussen de hoogste en laagste inkomens in een land dat hoger ligt dan 7/1 contraproductief is. Vandaag is die verhouding honderden keren groter, en het wordt er alleen maar slechter op. Terwijl: een onrechtvaardige maatschappij is de grootste ziektemaker die er bestaat.”

'Door een belasting te innen op grote vermogens, stijgt de totale gezondheid'

Conclusie: er is dringend nood aan een herverdeling van rijkdom. “Ik heb het niet over absolute gelijkheid, ver van. Maar het moet toch mogelijk zijn om die enorme verschillen weg te werken. Door een belasting te innen op grote vermogens, stijgt de totale gezondheid. En met een deel van het gerecupereerde geld kan de overheid bijvoorbeeld nieuwe technologieën in de zorg of mee preventie betalen.”

Met zijn boek hoopt de gezondheidseconoom dat burgers zich beter bewust worden van de dynamieken in de gezondheidszorg en wat er precies fout loopt. Verspilling, overconsumptie, maar soms ook regelrechte fraude. “Het is pas als patiënten beter begrijpen hoe het werkt, dat ze de erover kunnen meespreken en de noodzakelijke hervormingen zullen steunen.”

Lieven Annemans, Je Geld of je Leven in de gezondheidszorg, Uitgeverij Van Halewyck, € 19,95