Bart De Wever: “Puigdemont is een vriend en vrienden zijn bij mij altijd welkom”

© BELGA

“Wij gaan geen vrienden in de steek laten. Ik keer nooit meer rug naar vrienden, ook niet als die in de problemen zitten.” Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever aan VTM Nieuws gezegd over het bezoek van de afgezette Catalaanse leider Carles Puigdemont aan ons land.

mtm

Ondanks het contactverbod van premier Charles Michel verborg Bart De Wever niet dat er contact was geweest met de Catalaanse leider. “We weten allemaal dat wij heel nauwe banden hebben met partijen en bewegingen in Catalonië, maar ook in Spanje. Puigdemont is een vriend en vrienden zijn bij mij altijd welkom”, aldus De Wever op de vraag wat hij ervan zou vinden indien de Catalaanse leider asiel zou aanvragen in ons land. “Wij gaan geen vrienden in de steek laten. Ik keer nooit mijn rug naar vrienden, ook niet als die in de problemen zitten.”

LEES OOK. Premier Michel: “Puigdemont heeft zelfde rechten en plichten als elke andere Europese burger”

Volgens De Wever zijn de huidige problemen in Spanje begonnen in Madrid en niet in Barcelona. “Ik vrees dat de Spaanse premier Rajoy een cynisch spel gespeeld heeft, waarbij hij ook geweld heeft gepleegd tegen zijn eigen burgers. Hij heeft de Catalanen in een hoek geduwd.”

© REUTERS

Dialoog

Hoe de situatie opgelost kan worden? “Door dialoog”, aldus De Wever. “Beide partijen moeten rond de tafel gaan zitten en Spanje moet het autonoom karakter teruggeven aan Catalonië, dat is de oplossing voor heel wat problemen.”

LEES OOK. Minister Peeters niet mals voor Puigdemont: “Als men de onafhankelijkheid uitroept, blijft men best bij zijn volk”

“Puigdemont heeft Catalonië in chaos en ravage achtergelaten”

Europees parlementslid Guy Verhofstadt neemt de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont op de korrel voor zijn trip naar Brussel. Op zijn Facebook-pagina verwijst de fractieleider van de Europese liberalen naar het beeld van Puigdemont als Kuifje dat circuleert.

Verhofstadt noemt de vergelijking met Kuifje echter niet gepast. “Kuifje vindt in zijn avonturen altijd oplossingen, terwijl Puigdemont Catalonië in chaos en ravage heeft achtergelaten”.

“Nog te veel onduidelijkheid over Belgische houding”

“Er blijft nog te veel onduidelijkheid over de Belgische houding in dit dossier. Ons is het niet te doen om het sms- en mailverkeer tussen de N-VA en Catalonië, maar het is wel belangrijk dat België in dit moeilijke en gevoelige dossier met één stem spreekt. En dat is nu niet het geval.” Dat zegt Groen-Kamerlid Kristof Calvo.

Volgens Groen-Kamerlid Kristof Calvo bestaat er “te veel onduidelijkheid” over het Belgische standpunt over Catalonië. “Premier Michel neemt een bepaalde positie in, maar tegelijk zijn er verklaringen van N-VA’ers die minstens op gespannen voet staan met die houding. De verklaringen van De Wever dragen bij tot die onduidelijkheid. En daar wint niemand bij”, aldus Calvo.

© Photo News

Het is volgens de Groen-politicus belangrijk dat België “een consequente houding” aanneemt waarbij enerzijds het politiegeweld op de Catalanen wordt veroordeeld en waarbij anderzijds gepleit wordt voor dialoog en samenwerking tussen Madrid en Catalonië. “Het is daarom jammer dat de premier niet naar de Kamer komt om tekst en uitleg te geven bij die Belgische houding”, besluit Calvo.

Oppositiepartijen Groen en SP.A hadden gevraagd dat de premier nog deze week uitleg zou komen geven in de Kamer, maar ze vingen bot bij Kamervoorzitter Siegfried Bracke.

“België in de problemen”

“België en de Belgische regering zitten in de problemen door de manier waarop dit Spaanse probleem is geïmporteerd. Dit stelt echt een diplomatiek probleem in het buitenland dat je niet kan afdoen met een paar nietszeggende verklaringen.” Zo reageert SP.A-voorzitter John Crombez op de komst van de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont naar Brussel.

Volgens Crombez is er zowel binnen als buiten Europa kritiek op de houding van ons land in het Spaans-Catalaanse conflict. De SP.A-voorzitter wijst daarbij vooral op de uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Francken heeft afgelopen weekend niet alleen gesproken over een mogelijk politiek asiel voor Puigdemont, hij heeft volgens Crombez ook openlijk getwijfeld aan een eerlijke rechtsgang in Spanje.

© Luc Daelemans

Dat is volgens Crombez niet alleen diplomatiek problematisch, maar daardoor is nu ook “een Spaans probleem geïmporteerd in België”. Dat premier Michel benadrukt dat Puigdemont niet op uitnodiging of op vraag van de Belgische regering naar België is gekomen, doet volgens Crombez “niet ter zake”. “De situatie is een probleem voor België. Men moet nu niet afkomen met nietszeggende verklaringen. De premier moet snel met tekst en uitleg naar het parlement komen”, vindt Crombez.

De SP.A-voorzitter wijst niet alleen op het mogelijke Belgische isolement in de Spaans-Catalaanse kwestie, hij vraagt zich ook af wat België zal doen op het moment dat Spanje om de overlevering van Puigdemont vraagt. “Staatssecretaris Francken verwijst graag naar de wet. De wet is de wet, zegt hij. Maar wat als blijkt dat de beschuldigingen aan het adres van Puigdemont, aan het adres van de vriend van De Wever, waar zijn. Wat als bijvoorbeeld inderdaad blijkt dat hij voor zes miljoen euro zou gefraudeerd hebben?”, aldus nog Crombez.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen