© VTM NIEUWS

De Wever: “Puigdemont is een vriend en vrienden zijn bij mij altijd welkom”

“Wij gaan geen vrienden in de steek laten. Ik keer nooit mijn rug naar een vriend, ook niet als die in een moeilijke situatie zit.” Zo reageert Antwerps burgemeester en N-VA-voorzitter Bart De Wever op het bezoek van de Catalaanse minister-president Carles Puigdemont.

JaTi

VTM NIEUWS kon De Wever dinsdag strikken voor een korte reactie. “We weten allemaal dat wij heel nauwe banden hebben met partijen en bewegingen in Catalonië, maar ook in Spanje. Er is een heel moeilijke situatie ontstaan. Wij wensen echt geen olie op het vuur te gooien, maar wij gaan natuurlijk ook geen vrienden in de steek laten, dat doe ik nooit. Ik keer nooit mijn rug naar een vriend, ook niet als die in een moeilijke situatie zit.”

Op de vraag of Puigdemont welkom is in ons land, moest hij asiel aanvragen, antwoordt De Wever: “Puigdemont is een vriend, en vrienden zijn bij mij altijd welkom.”

“Rajoy heeft heel cynisch spel gespeeld”

De Wever lijkt zo wel kant te kiezen in het conflict. Hij vindt dat de problemen gestart zijn in Madrid en niet in Barcelona. “Ik vrees dat de Spaanse premier Rajoy een heel cynisch spel heeft gespeeld, waarbij hij ook geweld heeft gepleegd tegen zijn eigen burgers. Hij heeft de Catalanen in een hoek geduwd, en hij heeft dat voorzien”, zegt hij nog.

De oplossing van het probleem ligt volgens De Wever nog steeds in de dialoog. “Ze moeten rond de tafel gaan zitten en Spanje moet het autonoom karakter teruggeven aan Catalonië, dat is de oplossing voor heel wat problemen.”

LEES OOK. Puigdemont: “Ik ben niet in België om politiek asiel aan te vragen”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER