Catalaanse leider Puigdemont moet eind deze week voor Spaanse rechter verschijnen

© REUTERS

De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont zal donderdag en vrijdag voor een Spaanse rechter moeten verschijnen. Dat heeft het Spaanse gerecht dinsdag geoordeeld. Ook de andere gewezen ministers zullen zich dan moeten verantwoorden.

LEES OOK. Bart De Wever: “Puigdemont is een vriend en vrienden zijn bij mij altijd welkom”

De Catalaanse leider en de leden van zijn regering worden in Spanje vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar.

De veertien moeten ook binnen de drie dagen een bedrag van 6,2 miljoen euro overmaken aan de Spaanse overheid. Dat zijn de geschatte kosten voor het illegaal verklaarde onafhankelijkheidsreferendum van 1 oktober. Madrid is van oordeel dat er bij de organisatie van dat referendum misbruik is gemaakt van overheidsgeld. Mogelijk zal de rechtbank beslissen dat het bedrag moet worden terugbetaald.

Carles Puigdemont had dinsdag nog verklaard dat zijn komst naar België niet dient om zijn rechtsvervolging in Spanje te ontlopen. Hij wil wel dat er voldoende garanties komen voor een eerlijke rechtsgang.

Als de gewezen Catalaanse ministers niet ingaan op het verzoek van het gerecht, kan het parket om hun arrestatie vragen. Spanje zou ook een Europees aanhoudingsbevel kunnen uitschrijven als Puigdemont en co zich dan nog altijd in België bevinden.

Crisiscentrum

Het Crisiscentrum evalueert momenteel of er maatregelen nodig zijn om Carles Puigdemont, de afgezette minister-president van Catalonië die momenteel in Brussel verblijft, te beschermen. Dat heeft Belga bij Peter Mertens, woordvoerder van het Crisiscentrum van Binnenlandse Zaken vernomen.

“Op basis van de informatie van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (Ocad) maar ook op basis van een algemene observatie van de situatie zal het Crisiscentgrum beslissen of er maatregelen nodig zijn”, zegt Peter Mertens. “Wanneer er maatregelen genomen worden, zal het Crisiscentrum daar niet over communiceren. Het Crisiscentrum communiceert nooit over veiligheidsmaatregelen die voor individuen worden genomen.”

Intussen heeft Hotel Chambord in Brussel aan Belga bevestigd dat de afgezette Catalaanse regeringsleider inderdaad te gast is bij hen.

Eerder op de dag heeft een Spaanse rechter een gerechtelijk bevel uitgevaardigd voor Puigdemont en zijn regeringsleden in Brussel. Zij moeten zich donderdag om 09.00 uur in Madrid voor de rechter melden. Doen ze dat niet, dan wordt er wellicht een aanhoudingsbevel uitgevaardigd.

De Vlaamse advocaat van Puigdemont, Paul Bekaert, die met een Catalaanse collega samenwerkt voor Puigdemont, zei dinsdag in VTM NIEUWS, dat hij niet denkt dat zijn cliënt “de komende weken van plan is om terug te keren naar Spanje”.

“Niet hier om asiel aan te vragen”

De afgezette minister-president Puigdemont heeft dinsdagmiddag een verklaring afgelegd in de Brusselse Press Club. Hij gaf er onder massale belangstelling meer uitleg over zijn komst naar Brussel. Hij zei onder andere dat hij er niet is om asiel aan te vragen, maar dat hij in Brussel is omdat de stad het hart is van Europa.

“Een hele reeks gebeurtenissen wijzen erop dat de Spaanse regering een aanval plant tegen het Catalaanse volk en de regering die ik voorzit. Er is een klacht tegen de leden van de regering ingediend”, aldus Puigdemont. “Onze regering pleit altijd voor gematigdheid. We willen altijd een vreedzame oplossing voor het conflict, maar dat blijkt nu onmogelijk. En wij zijn zelfs ver gegaan. We hebben zelfs de onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië opgeschort om een open dialoog mogelijk te maken. Maar als de Spaanse regeringspartijen daar niet op willen ingaan, hebben zij een probleem.”

LEES OOK. “Aanwezigheid van Puigdemont is een last voor België”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen