Direct naar artikelinhoud
Catalonië

Crombez: "Dit is een diplomatiek probleem dat je niet kan afdoen met nietszeggende verklaringen"

John Crombez.Beeld BELGA

"België zit in de problemen door de manier waarop dit Spaanse probleem is geïmporteerd. Dit stelt echt een diplomatiek probleem in het buitenland dat je niet kan afdoen met een paar nietszeggende verklaringen." Zo reageert sp.a-voorzitter John Crombez op de Catalaanse crisis. Collega-oppositielid Kristof Calvo (Groen) vraagt dan weer een "consequente houding" van de regering.

Volgens Crombez is er zowel binnen als buiten Europa kritiek op de houding van ons land in het Spaans-Catalaanse conflict. De sp.a-voorzitter wijst daarbij vooral op de uitspraken van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken. Francken heeft afgelopen weekend niet alleen gesproken over een mogelijk politiek asiel voor Puigdemont, hij heeft volgens Crombez ook openlijk getwijfeld aan een eerlijke rechtsgang in Spanje.

Dat is volgens Crombez niet alleen diplomatiek problematisch, maar daardoor is nu ook "een Spaans probleem geïmporteerd in België". Dat premier Michel benadrukt dat Puigdemont niet op uitnodiging of op vraag van de Belgische regering naar België is gekomen, doet volgens Crombez "niet ter zake". "De situatie is een probleem voor België. Men moet nu niet afkomen met nietszeggende verklaringen. De premier moet snel met tekst en uitleg naar het parlement komen", vindt Crombez.

De sp.a-voorzitter wijst niet alleen op het mogelijke Belgische isolement in de Spaans-Catalaanse kwestie, hij vraagt zich ook af wat België zal doen op het moment dat Spanje om de overlevering van Puigdemont vraagt. "Staatssecretaris Francken verwijst graag naar de wet. 'De wet is de wet', zegt hij. Maar wat als blijkt dat de beschuldigingen aan het adres van Puigdemont, aan het adres van de vriend van De Wever, waar zijn. Wat als bijvoorbeeld inderdaad blijkt dat hij voor zes miljoen euro zou gefraudeerd hebben? ", aldus nog Crombez.

'Staatssecretaris Francken verwijst graag naar de wet. 'De wet is de wet', zegt hij. Maar wat als blijkt dat de beschuldigingen aan het adres van Puigdemont, aan het adres van de vriend van De Wever, waar zijn?'
John Crombez (sp.a)

Calvo: "Er is nog te veel onduidelijkheid"

"Er blijft nog te veel onduidelijkheid over de Belgische houding in dit dossier", vindt Kristof Calvo. "Ons is het niet te doen om het sms- en mailverkeer tussen de N-VA en Catalonië, maar het is wel belangrijk dat België in dit moeilijke en gevoelige dossier met één stem spreekt. En dat is nu niet het geval." 

"Premier Michel neemt een bepaalde positie in, maar tegelijk zijn er verklaringen van N-VA'ers die minstens op gespannen voet staan met die houding. De verklaringen van De Wever dragen bij tot die onduidelijkheid. En daar wint niemand bij", aldus Calvo.

'Premier Michel neemt een bepaalde positie in, maar tegelijk zijn er verklaringen van N-VA'ers die minstens op gespannen voet staan met die houding'
Kristof Calvo

Het is volgens de Groen-politicus belangrijk dat België "een consequente houding" aanneemt waarbij enerzijds het politiegeweld op de Catalanen wordt veroordeeld en waarbij anderzijds gepleit wordt voor dialoog en samenwerking tussen Madrid en Catalonië. "Het is daarom jammer dat de premier niet naar de Kamer komt om tekst en uitleg te geven bij die Belgische houding", besluit Calvo.

Oppositiepartijen Groen en sp.a hadden gevraagd dat de premier nog deze week uitleg zou komen geven in de Kamer, maar ze vingen bot bij Kamervoorzitter Siegfried Bracke.