Direct naar artikelinhoud
Terreurdaad

Zeker acht doden bij aanslag in New York: dader zou aanslag namens IS hebben gepleegd

In New York is dinsdag een auto ingereden op fietsers.Beeld REUTERS

Bij een aanslag in New York zijn dinsdagmiddag zeker acht doden en elf gewonden gevallen. Onder wie ook een Belgische vrouw, heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders bevestigd. President Trump heeft in reactie op de aanslag opdracht gegeven de nieuwe, strengere controle van visumaanvragers nog verder op te voeren.

en

Een man reed omstreeks 3 uur 's middags in een vrachtwagen zo'n anderhalve kilometer over een fiets- en wandelpad langs de rivier Hudson aan de westkant van Manhattan. Hij zou de aanslag namens Islamitische Staat (IS) hebben gepleegd. De aanslagpleger raakte zowel fietsers als voetgangers. Op diverse plekken lagen roerloze lichamen en verpulverde of verwrongen rijwielen. 

De witte pick-uptruck kwam, in zuidwaartse richting, tot stilstand op een kruising, toen hij tegen een schoolbus botste. Dat was drie blokken verwijderd van het monument voor het World Trade Center. Daarna sprong de man uit de auto met twee wapens en schreeuwde volgens getuigen "Allahu Akbar" (Arabisch voor 'God is groot'). In de truck is een briefje gevonden waarin hij zegt de aanslag namens IS te hebben gepleegd, zo melden diverse media.

Oezbeekse chauffeur woonde al sinds 2010 in de VS
Beeld rv

Op de vlucht werd hij meteen door omstanders achtervolgd. Getuigen zagen hoe de man ten val kwam. Een andere man schopte daarop een van de wapens uit zijn hand. Een politieman schoot hem in zijn buik, waarna hij werd gearresteerd. De twee wapens die hij bij zich had waren een paintball- en een luchtdrukpistool. 

De dader is een man van 29 die volgense diverse functionarissen Sayfullo Saipov heet. Hij had een rijbewijs uit Tampa in de staat Florida, maar was woonachtig in Paterson (New Jersey). Saipov zou uit Oezbekistan komen en sinds 2010 in de VS zijn. Hij had een zogeheten 'green card', een officiële verblijfsvergunning, en werkte in het verleden als vrachtwagen- en Uberchauffeur. De pick-up truck was gehuurd bij een vestiging van doe-het-zelf keten Home Depot in New Jersey.

Onder de acht doden is een Belgische vrouw, meldt de Belgische minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Ook vielen drie Belgische gewonden. "Het gaat om een vrouw uit de omgeving van Roeselare die op citytrip was met haar zus en moeder", zegt Reynders over de overleden Belgische. De drie Belgische gewonden zijn een vader, moeder en zoon van één gezin. De drie worden geopereerd. Argentinië liet weten dat er onder de doden ook vijf Argentijnen zijn.

Volgens de New Yorkse politie was het hoogstwaarschijnlijk een aanslag door een "lone wolf". Volgens gouverneur Andrew Cuomo, die snel ter plekke was, zijn er geen aanwijzingen voor betrokkenheid van meer daders.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...

Terreurdaad

"Het is een zeer pijnlijke dag", zei burgemeester De Blasio op een persconferentie. "Gebaseerd op wat we nu weten, was dit een terreurdaad, een laffe terreurdaad tegen onschuldige burgers. We zijn eerder getest als stad, niet ver van de plek waar het vandaag gebeurde. We reageren als altijd: onverschrokken."

President Donald Trump noemde de dader in een tweet "een heel ziek en geestelijk gestoord persoon". "Niet in Amerika!", voegde hij eraan toe. Ook twitterde hij dat "we ISIS niet mogen toelaten in ons land". Trump heeft het ministerie van Binnenlandse Veiligheid opdracht gegeven de strenge controle van buitenlanders die de VS willen bezoeken, waartoe hij eerder besloot, nog verder op te voeren. 'Politiek correct zijn is prima, maar niet voor dit!', schreef hij.

Twitter bericht wordt geladen...

Het is voor het eerst sinds 9 september 2001 dat in New York doden zijn gevallen bij een terroristische aanslag. De Halloweenoptocht dinsdagavond in New York ging gewoon door. Wel waren er zwaar bewapende politiemensen op de been. De Blasio vroeg New Yorkers extra oplettend te zijn. Gouverneur Andrew Cuomo heeft opdracht gegeven tot extra beveiliging van bruggen, tunnels, vliegvelden en openbare ruimtes waar veel mensen op de been zijn.

Twitter bericht wordt geladen...

Het fietspad waar de aanslag plaatsvond is een bekend vrijliggend fietspad, dat veel gebruikt wordt door forenzen en recreanten. De truck kwam tot stilstand bij de Stuyvesant High School op Chambers Street, waar de schoolbus stond te wachten. In de bus zijn twee volwassenen en twee kinderen gewond geraakt. Zonder de in de weg staande bus had de dader door kunnen rijden richting OneWTC, het gebouw dat in de plaats is gekomen van de twee wolkenkrabbers die in 2001 het doelwit van terroristen waren.

Twitter bericht wordt geladen...

Twitter bericht wordt geladen...