"Dokters frauderen nog elke dag"

© shutterstock

Lieven Annemans, gezondheidseconoom aan de UGent, heeft een nieuw boek uit waarin hij een fors pleidooi voert voor de hervorming van de tarieven van (huis)artsen. "Er gebeurt elke dag fraude in de gezondheidszorg", aldus Annemans.

Michaël Temmerman en Jonas Mayeur

In plaats van artsen te verlonen op basis van het aantal prestaties dat ze doen, stelt Lieven Annemans in zijn nieuwe boek Je geld of je leven in de gezondheidszorg voor om artsen een vaste vergoeding te geven. "Er gebeurt elke dag fraude in de gezondheidszorg", zegt Lieven Annemans. "Dan heb ik het over artsen die behandelingen aanrekenen die niet zijn gebeurd. Of ze vragen cash geld in een enveloppe om iemand voorrang te geven bij een dringende operatie. Veel van de huisartsen die ik spreek, kunnen minstens één iemand in hun nabije omgeving die dat soort dingen doet."

"Nutteloze kosten"

"Daarbovenop komt nog wat ik zachtere overtredingen noem. Geen fraude, maar wel iets waar veel meer dokters zich aan bezondigen. Ze voeren behandelingen uit die volgens de richtlijnen eigenlijk niet nodig zijn."

"De patiënt hoeft daar lichamelijk geen schade van te ondervinden, maar het zijn wel nutteloze kosten. Geld dat we kunnen gebruiken om de gezondheidskloof te dichten. Ik pleit er daarom voor om artsen niet langer per prestatie te betalen maar via een vast bedrag per patiënt die ze opvolgen."

Slecht werk wordt beloond

"Wie nu slechter werk levert, wordt daar soms voor beloond. En dat mag niet", stelt Annemans in Knack. "Ziekenhuizen hebben er financieel voordeel bij als patiënten complicaties krijgen en opnieuw moeten worden opgenomen. Soms zorgen ze er zelfs moedwillig voor dat een patiënt meermaals terugkomen."

"Een klein deel van de artsen, diegenen die zich enkel willen verrijken, melken zowel de patiënt als het systeem uit. Ze rekenen onterechte behandelingen aan, geven verkeerde informatie over de toestand van de patiënt en noem maar op..."

En dat is nog niet alles. "Sommige artsen laten hun patiënten meer dan nodig op consultatie komen. Dat is niet zo vreemd, want dan ontvangen ze twee keer. Bij een vaste vergoeding heb je dat niet meer. Uiteraard moet een deel van het inkomen nog altijd van prestaties afhangen, want er kunnen altijd onverwachte dingen gebeuren."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen