© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

© Jozef Croughs

thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Ook anti-inbraakpremie bij elektronische beveiligingssystemen

Vanaf 2018 kunnen inwoners ook een gedeeltelijke terugbetaling aanvragen voor elektrische anti-inbraaksystemen. Sint-Truiden heeft daarom het premiestelsel aangepast. De voltallige gemeenteraad gaf daarvoor groenlicht. Sinds de lancering van de preventiepremie, hebben al 2.910 particulieren er gebruik van gemaakt. De jongste drie jaar was het aantal aanvragen wat op zijn hun retour. Nu ook digitale voorzieningen in rekening genomen worden, verwacht het stadsbestuur dat het succes weer zal aanzwengelen.

Jozef Croughs

Al sinds 1997 kent de stad een premie toe aan inwoners die hun woning beveiligen tegen inbraak. De tussenkomst was enkel gelinkt aan bouwkundige ingrepen, zoals bijzetsloten en dubbele beglazing, zeg maar de klassieke beveiligingsmaatregelen. Moderne technieken, zoals camera’s en elektronische alarmsystemen, kwamen niet in aanmerking voor terugbetaling.

“Daar komt vanaf 1 januari 2018 verandering in. We trekken de premies open naar elektronische beveiligingsmaatregelen. Die zijn omwille van hun effectiviteit erg in trek bij de burgers. Bovendien zetten we als stadsbestuur zelf resoluut in op digitalisering. Het is dus niet meer dan logisch dat we ook tegemoetkomen in de kosten van deze systemen”, aldus burgemeester Veerle Heeren.

Via bewustmakingscampagnes leren burgers zich te wapenen tegen ongenode gasten en onaangename verrassingen. Recent startte er bijvoorbeeld op buurtniveau nog een nieuw project, waarbij bewoners elkaar via ‘WhatsApp’ kunnen alarmeren.

Een anti-inbraakpremie bedraagt maximaal 125 euro en kan aangevraagd worden bij de diefstal-preventieadviseur van de lokale politie. Op www.sint-truiden.be/inbraakpremie staan alle benodigde documenten, praktische richtlijnen en belangrijke voorwaarden gebundeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer