© AFP

Antwerpse ouders in kritieke toestand na aanslag New York

Twee van de drie Belgische gewonden na de aanslag in New York bevinden zich in kritieke toestand. Dat meldt de VRT op gezag van het Belgische consulaat-generaal in New York . Het gaat om een gezin uit Antwerpen.

wver

Minister Didier Reynders liet eerder al weten dat drie Belgen gewond zijn geraakt bij de aanslag en dat het een gezin betreft: vader, moeder en zoon. Volgens Buitenlandse Zaken werden ze na de feiten geopereerd. Het gezin maakte een fietstocht, toen ze aangereden werden door de dader. De ouders, uit het Antwerpse, vechten op dit ogenblik voor hun leven. Het been van de moeder is geamputeerd.

Dinsdagavond raakte bekend dat een 31-jarige Belgische vrouw om het leven is gekomen bij de aanslag. Het gaat om Ann-Laure Decadt uit het West-Vlaamse Staden. De jonge vrouw was samen met haar twee zussen en haar moeder op citytrip in New York.

Er zijn ook vijf Argentijnse vrienden bij de doden, zegt de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken. Hernán Diego Mendoza, Diego Enrique Angelini, Alejandro Damián Pagnucco, Ariel Erlij en Hernán Ferruchi waren in New York voor een reünie dertig jaar nadat ze samen afstudeerden. Een zesde vriend, Martin Ludovico Marro, is gewond geraakt. Geen van de gewonden zou in levensgevaar verkeren.

Dader plande aanslag al enkele weken

© REUTERS

De aanslag met een lichte vrachtwagen in Manhattan werd al enkele weken voorbereid. Dat meldt John Miller, adjunct-commissaris van de New Yorkse politie, woensdag bekend. De dader, de 29-jarige Oezbeek Sayfullo Saipov die gewond raakte bij de aanslag, kon intussen ook al verhoord worden op zijn ziekenhuisbed.

“Uit het onderzoek blijkt dat Saipov de aanslag al enkele weken plande. Hij deed het in naam van terreurorganisatie IS. Bij de objecten die op de plaats van het delict werden aangetroffen, is er ook een in het Arabisch geschreven boodschap die verwijst naar IS”, verklaarde Miller op een persconferentie. Saipov was geen bekende bij de veiligheidsdiensten, aldus de politiechef nog.

© EPA-EFE

De marathon van New York, die voorzien is voor komende zondag, gaat door zoals gepland. Dat maakte de burgemeester, Bill De Blasio, woensdag bekend. Er komen wel verhoogde veiligheidsmaatregelen, na de terreuraanslag van dinsdag.

“We gaan ermee door en kijken met ongeduld uit naar de marathon van zondag. Die gaat door zoals voorzien. De marathon is beveiligd, zoals altijd, maar we nemen wel extra veiligheidsmaatregelen”, aldus de Blasio op een persconferentie. Bij de aanslag met een lichte vrachtwagen kwamen dinsdag acht mensen om en raakten er twaalf gewond.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER