thumbnail: null
thumbnail: null

Ouders en vriendin spreken voor het eerst over zelfdoding van tiener (15): “Heel je wereld stort in”

Voor het eerst spreken de vriendin en ouders over de zelfmoord van een vijftienjarige jongen uit Appelterre. De tiener beroofde zich eerder dit jaar van het leven nadat een naaktfoto van hem op sociale media werd gedeeld. “Als ik het wist, hadden we hem kunnen helpen, maar ja...”, vertellen ze in het Eén-programma Pano.

kmlo

De zelfmoord dateert van midden juni. Toen sprong de vijftienjarige jongen uit Appelterre, een deelgemeente van Ninove, voor een trein nadat een naaktfoto van zichzelf online de ronde deed. Pas na de feiten hadden zijn ouders en vriendin weet van de foto. “Die werd te pas en te onpas op bepaalde sites of accounts gepubliceerd om hem ermee te pesten”, klinkt het bij de moeder van de tiener. “Het was onbegrijpelijk wat er gebeurd is, heel uw wereld stort in.”, laat zijn vader weten. “Waarom? Waarom? Voor iets op Instagram of zo?”

Ook Amber, de zestienjarige vriendin van de jongen, was verbaasd dat ze niks van het probleem af wist. “Hij zei echt alles tegen mij. Maar van dat wist ik niet echt. Spijtig genoeg...” Ze heeft ook niet mis te verstane woorden voor de personen die zulke foto’s openbaar delen. “Mensen die zulke beelden liken en opslaan zouden op de speelplaats in hun blootje gezet moeten worden. Lach eens met hen!”

Volgens specialisten gaat het om een snel groeiend probleem. Wanneer het beeldmateriaal tussen twee liefjes plots gedeeld wordt binnen een school of vriendenkring, zijn de gevolgen zeer zwaar. “Iedereen kijkt naar je, alsof je weer naakt bent”, getuigt iemand anders tijdens het programma. “Mijn eigen vriendengroep had de foto in de hand, omdat hij was afgedrukt. Toen brak ik helemaal.”

De aflevering van Pano over sexting is vanavond om 21.25 uur te zien op Eén.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer