© rr

Uitbater reageert op foto’s: “Zo gaat het op elke kinderboerderij”

Districstraadslid Johan Peeters (sp.a) heeft in een Facebookpost foto’s verspreid van de kinderboerderij van Wilrijk. Volgens hem is er sprake van verwaarlozing. Hij fotografeerde onder andere een dood varken en inderhaast opgekalefaterde afsluitingen. De kinderboerderij reageert verbolgen over de beschuldigingen. “We hebben ons aan de reglementering gehouden”, zegt uitbater Pieter Marx.

ph, jas

De vroegere kinderboerderij aan de Lievevrouwkesbosweg in Wilrijk gooide het roer om en werd een stadsboerderij. In 2015 sloot het Antwerpse stadsbestuur, eigenaar van de gronden, een akkoord met een nieuwe partner. De Stadsboerderij heeft onder andere een veestapel voor consumptie en werkt rond duurzaamheid, engagement en respect. Het bezoek van Johan Peeters was echter een tegenvaller. Hij postte het volgende op Facebook:

Pieter Marx, uitbater van de stadsboerderij in Wilrijk, is niet te spreken over de beschuldigingen. “Er zijn verschillende foto’s online geplaatst”, zegt Marx, verwijzend naar de beelden die Johan Peeters op Facebook plaatste. “Op één daarvan is inderdaad een dood varken te zien. Wel, dit is een boerderij en soms komen er dieren te overlijden. We hebben ons dus aan de reglementering gehouden en contact opgenomen met Rendac voor ophaling van het kadaver. De procedure zegt dat het dier aan de straatkant gelegd moet worden, zodat het door het vilbeluik opgehaald kan worden. Zo gaat dat op elke boerderij, overal.”

“En als je kijkt naar de tweede foto, waar een slapend varken te zien is, lijkt dat een ondervoed of verwaarloosd dier?”, vraagt Marx. “Nee toch? Twee keer per dag worden onze dieren verzorgd door onze vrijwilligers. Je ziet dat het gezond is. Twee weken geleden is hier nog een dierenarts geweest. Ook van de dierenpolitie krijgen we steeds een goed rapport. Op de derde foto is een kort gemaaid grasveld te zien, met vlaggetjes. Dat komt toch niet overeen met de commentaar dat het hier om een verwaarloosde boerderij gaat?”

“Ja, er moet nog veel veranderen”, geeft Marx toe. “En ja, we zijn er mee bezig, maar dat is iets dat we doen in samenspraak met de stad.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER