Direct naar artikelinhoud
Economie

Tesla presenteert slechtste kwartaalcijfers ooit

Tesla Model 3.Beeld EPA

Dat de productieproblemen zo erg zouden worden, had zelfs Elon Musk niet verwacht. Waar Tesla had verwacht dat er in het derde kwartaal ongeveer tweeduizend Models 3 van de band zouden rollen, waren dat er in werkelijkheid 260. Waar gaat het mis?

Hij had het al voorspeld, bij de presentatie van de nieuwe Model 3, in juli dit jaar: de productie van de beter betaalbare elektrische auto zou 'hels' worden. Dit was bij de aanvang van de productie van eerdere modellen ook gebeurd, en dit keer zou het niet anders zijn, verwachtte Elon Musk, topman van Tesla.



Maar dat het zo erg zou worden, had zelfs hij niet verwacht. "Op een schaal van nul tot negen, waarbij negen het ergst is, zaten we een paar weken geleden op negen", zei Musk gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de autofabrikant, de slechtste ooit met een verlies van 619 miljoen dollar (Tesla heeft nog nooit winst geboekt).

Elon MuskBeeld EPA

Accuproblemen

Dat het niet goed ging met de nieuweling, bleek vorige maand. Waar Tesla had verwacht dat er in het derde kwartaal ongeveer tweeduizend Models 3 van de band zouden rollen, waren dat er in werkelijkheid 260. Met een orderlijst van een half miljoen stuks, deed dit getal de aandelenkoers geen goed.

Gisteren bij de presentatie van de kwartaalcijfers wilde Musk niet zeggen hoe veel modellen er inmiddels zijn geproduceerd, maar vertelde hij wel waar het probleem ligt: de accu. Of specifieker: de software van de accu, die wordt geproduceerd in de GigaFactory, een enorme fabriek waar alle accu's voor de Model 3 gemaakt moeten worden. Door problemen bij een toeleverancier die verantwoordelijk was voor het assembleren van accucellen tot pakketen, moest dit proces binnenshuis worden gebracht. Daardoor moest veel code opnieuw worden geschreven.

Zicht op zonneschijn

Er is de afgelopen vier weken voor twintig tot dertig manjaar programmeerwerk verricht om de zaak weer op orde te krijgen, aldus Musk, die de afgelopen weken in de fabriek was om zijn manschappen aan te vuren. Inmiddels is de hitte in de hel afgenomen tot standje 8, zegt Musk, "en hebben we zicht op zonneschijn." 

Vraag de sceptici wie van hen had voorspeld dat Tesla van 2.500 voertuigen kon groeien tot 250 duizend? Ik denk geen enkele
Elon Musk

Tesla heeft de productieprognoses drie maanden uitgesteld. Het concern verwacht nu een kwartaal later op de beloofde aantallen te zitten. Volgend jaar maart moeten er vijfduizend Models 3 per week van de band rollen. Wanneer het er tienduizend worden, wilde Musk niet zeggen. Het concern wil binnen afzienbare tijd een half miljoen auto's per jaar produceren. In zijn veertienjarige bestaan heeft het bedrijf in totaal een kwartmiljoen auto's gemaakt. "Vraag de sceptici wie van hen had voorspeld dat Tesla van 2.500 voertuigen (die het vijf jaar geleden had gemaakt, red.) kon groeien tot 250 duizend? Ik denk geen enkele", zei Musk.

Met de andere twee Tesla-modellen (de Model S en X) gaat het goed. De verkopen stegen met 4,5 procent tot bijna 26 duizend en de orderportefeuilles zijn overvol, aldus de automaker.