Dit is waarom de banken spaarders extra kosten willen aanrekenen

© ImageGlobe
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

2016 lijkt een lucratief jaar te worden voor de banken. Zo kwam marktleider BNP Paribas Fortis naar buiten met prachtige halfjaarcijfers. Toch maken de banken er geen geheim van dat er kostenverhogingen in het verschiet liggen.

Zowel BNP Paribas Fortis en Argenta maakten deze week mooie winstcijfers bekend. De afgelopen zes maanden heeft marktleider BNP Paribas Fortis ruim 1 miljard winst geboekt. Argenta Spaarbank zette 97 miljoen euro winst in de boeken. Belfius kan de afgelopen zes maanden terugkijken op 249 miljoen euro winst. En KBC noteerde 721 miljoen euro winst – inclusief eenmalige opbrengsten – in het tweede kwartaal.

Monetair beleid ECB

De daling van de renteopbrengsten werd gecompenseerd door een grotere afname van de financieringskosten”

Ondanks die cijfers kijken de banken niet positief naar de toekomst. Het monetaire beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) verhoogt de druk op de renteopbrengsten van de banken. De nefaste effecten van dat beleid zijn dit jaar nog niet meteen voelbaar. Dat is volgens de bank-verzekeraar Argenta onder meer te verklaren doordat de banken dit jaar nog het mes hebben kunnen zetten in de spaartarieven. Zo hebben alle grootbanken en het leeuwendeel van de kleinere banken de intresten op hun traditionele spaarboekjes verlaagd naar 0,11 procent, het absolute minimum. “De daling van de renteopbrengsten werd gecompenseerd door een grotere afname van de financieringskosten ten gevolge van de daling van tarieven voor spaardeposito’s”, liet de bank vandaag weten tijdens een voorstelling van de resultaten.

Daarnaast konden banken netjes het hoofd boven het water houden dankzij de wederbeleggingsvergoedingen die consumenten moeten betalen als ze een woonlening laten herzien. Bij een herfinanciering moet de ontlener drie maanden interesten betalen. Daarenboven kenden de banken tot nu meer kredieten toe in 2016. Bij KBC bijvoorbeeld steeg het aantal kredieten op jaarbasis met 4 procent. Argenta tekende de afgelopen zes maanden zelfs een stijging op van 51 procent in België, en 88 procent in Nederland.

Banken vrezen 2017

Maar volgens Max Jadot, de CEO van BNP Paribas Fortis, zullen die positieve effecten vanaf 2017 wegebben. En nu de rentes zijn gezakt naar het wettelijke minimum, moeten de banken andere inkomstenbronnen aansnijden om hun winstmarges op peil te houden.

KBC kwam afgelopen week weliswaar in opspraak toen het de minimumrente wist te omzeilen door bepaalde spaarproducten voor professionelen om te dopen tot niet-gereglementeerde spaarrekeningen. Daardoor is de bank niet langer verplicht haar klanten 0,11 procent rente uit te betalen. Johan Van Overtveldt, minister van Financiën heeft al laten weten dat hij onderzoekt hoe hij hij kan voorkomen dat de banken raken aan de minimumrente.

De banken hebben volgens Jadot dan ook geen andere keuze dan de kosten van bepaalde bankdiensten op te trekken. BNP Paribas Fortis heeft alvast een eerste stap gezet door de dossierkosten te verhogen voor wie een lening wil aangaan bij de bank of wie een hypothecair krediet wil herfinancieren. De banken kunnen mogelijk ook nog bepaalde gratis diensten betalend maken, een prijskaartje hangen aan nieuwe mobiele applicaties, of klanten niet langer gratis advies geven. Al lijken niet alle banken die weg in te slaan.

Belfius heeft tijdens de voorstelling van de halfjaarcijfers laten weten dat het geen plannen heeft om op korte termijn de kosten voor bankdiensten te verhogen. De bank streeft er wel naar om per klant meer dan vijf producten te verkopen, dus niet alleen een spaarboekje maar bijvoorbeeld ook beleggingen. De bank in overheidshanden wil op die manier nieuwe inkomsten aanboren.

Het blijft koffiedik kijken naar wat de andere banken gaan beslissen. Al kunnen we wel met zekerheid zeggen dat de volgende rentevergadering van de ECB een impact zal hebben op de plannen van de banken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content