De Wever neemt extra maatregelen tegen “ondraaglijke” Pokémon-hype in Lillo: “Verhalen zijn schrijnend”

Burgemeester Bart De Wever heeft het gehad met de Pokémon-hype in het polderdorp Lillo en neemt maatregelen. Zo moeten toezichters in burger onder meer wildplassers en foutparkeerders op heterdaad betrappen. “Het normale leven moet terugkeren in Lillo. De verhalen die ik mijn mailbox krijg, zijn gewoon schrijnend”, zegt De Wever die ook een sneer geeft naar het bedrijf achter Pokémon Go.

doro

Antwerpen werd sinds het begin van de zomervakantie overspoeld door Pokémon Go-jagers die ook al snel de ‘magie’ van Lillo ontdekten. Terwijl de hype over het algemeen sinds begin augustus begon af te nemen, blijft het polderdorp kreunen onder de overlast. Voor de 34 bewoners van het dorpje in de Antwerpse haven én De Wever is het echt genoeg geweest. De burgemeester doet dan ook een opvallende oproep en kondigt extra maatregelen aan.

“De wanhoopsberichten en de foto’s die ik krijg van de toestand in Lillo zijn ondertussen niet meer aan te zien”, schrijft De Wever. “Op Pokémons jagen kan leuk tijdverdrijf zijn, maar dit is gewoon onaanvaardbaar. De lokale hype in Lillo neemt niet af en is ondraaglijk geworden voor de bewoners.”

© BELGA

(Grote) behoefte in bermen

De Antwerpse burgemeester is de schrijnende verhalen in zijn mailbox beu en vraagt dat de Pokémon-jagers hun gezond verstand gebruiken. “Ik wil geen pretbederver zijn, maar alle jagers zouden die toestand in Lillo eens moeten bekijken en zich afvragen of ze dat zelf in hun straat zouden willen: drommen mensen die overal afval achterlaten, mensen die ’s nachts met huilende kinderen op de arm blijven rondlopen, hun (grote) behoefte doen in de bermen en tegen voordeuren, agressief gedrag,…De verhalen die ik in mijn mailbox krijg, zijn gewoon schrijnend.”

“Ontwikkelaar lacht mensen in hun gezicht uit”

De N-VA-voorzitter is ook niet te spreken over het bedrijf achter Pokémon Go, ontwikkelaar Niantic, dat veel geld verdient aan de hype maar “zich wel verstopt achter een anoniem webformulier” als er problemen zijn. “Het bedrijf heeft zelfs het lef om aan klagende bewoners te antwoorden dat er in Lillo geen Pokémon zijn! Dat is gewoon mensen in hun gezicht uitlachen.”

“De wijkwerking van onze lokale politie doet al enkele weken ernstige pogingen om iemand met enige verantwoordelijkheid bij Niantic te pakken te krijgen, maar op mails volgt niet meer dan een vriendelijke ontvangstbevestiging.”

© WAS

Maatregelen

De Wever wil best streng optreden door bijvoorbeeld een avondklok in te stellen, maar dat is niet evident zegt hij. “Hier gebeurt in het algemeen niets strafbaars, dit is een kwestie van beleefdheid en wederzijds respect. En dat kan je moeilijk afdwingen.”

Daarom doet de burgemeester in eerste instantie een oproep naar Pokémon-jagers. “As je toch per se in Lillo wil gaan jagen, heb dan respect voor de bewoners en doe geen dingen die je ook niet in je eigen straat zou doen.”

Toch worden de bestaande maatregelen in Lillo verscherpt want De Wever hoopt dat met het begin van het nieuwe schooljaar “ook het normale leven terugkeert” in Lillo. “We hebben van bij het begin van de hype extra politietoezicht voorzien en ook extra rondes voor vuilophaal. De politie verbaliseerde al foutparkeerders en verkeersovertredingen. Vanaf vandaag hanteren we een absolute nultolerantie voor foutparkeren en zijn er toezichters (in burger) actief om wildplassers en anderen die overlast veroorzaken op heterdaad te betrappen en meteen een GAS-pv op te maken.”

© BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Pokémon Go