Het stinkt in deze gemeente, maar de burgemeester weet hoe dat komt

In het centrum van Eeklo was de afgelopen dagen geregeld sprake van geurhinder afkomstig van de composteringssite van IVM aan de Ringlaan.

Erwin Mynsberghe

Voor een bewoner uit de Desiré Goethalsstraat was het niet de eerste keer dat hij de geur opmerkte. “Ik herkende die geur aangezien wij dit al eerder meegemaakt hebben”, klinkt het bij de man. “Toen is gebleken dat te veel groenafval opgeslagen lag, meer bepaald snoeihout van onder andere dennen en sparren. Dat afval lag te gisten in het groenverwerkingsbedrijf op het industrieterrein in Eeklo. "

“De geur was inderdaad afkomstig van de composteringssite van afvalwerker IVM aan de Ringlaan”, bevestigt burgemeester Koen Loete en tevens voorzitter van de raad van bestuur van de Meetjeslandse afvalverwerker. “Ik heb de geur ook waargenomen, zoiets is natuurlijk heel subjectief, maar die was voor mij niet zo indringend”, zegt hij.

“Om de zoveel weken moet het compost omgewoeld worden en de afspraak is dat dit steeds gebeurt bij een noord- of noordoostenwind. Op die manier waait de geur richting landbouwgebied in Adegem en niet in de richting van het centrum van Eeklo.”

Maatregelen

“Maar als die wind eventjes keert, kan - net zoals maandagavond gebeurde - de geur toch naar Eeklo waaien. Een aantal jaar geleden gebeurde dit geregeld, maar sinds het nemen van maatregelen zoals de bouw van een loods en die afspraak over de windrichting, hebben we geen problemen meer gehad. De Vlaamse milieu-inspectie controleert dit ook de jongste jaren en er is geen enkel proces-verbaal meer voor opgesteld.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen