Aan het Bosuilstadion in Deurne is een rouwplekje ingericht waar kaarsen branden en bloemen kunnen worden neergelegd. © rr

Jonge Antwerpspeler had eerder al flauwte op training, nu plots overleden: “Hij ging een grote worden”

Een plots hartfalen tijdens een training met de U19 heeft dinsdag het leven gekost aan de 17-jarige Joël Lobanzo. De jongeman kampte al een tijdje met hartproblemen, en werd daarvoor onderzocht door verschillende cardiologen. Maar hun advies luidde dat hij niet hoefde te stoppen met sporten.

dennis van damme

Zeventien jaar was Joël Lobanzo. Hij woonde in Mechelen en liep daar ook school, en had Congolese roots. Hij speelde in het verleden als middenvelder bij onder andere Racing Mechelen en KSK Heist, om uiteindelijk naar R. Antwerp FC te trekken. Zijn droom: profspeler worden. Maar tijdens een training met de U19 van Antwerp, afgelopen dinsdag, liep het mis. De jongeman zakte in elkaar nadat hij een hartstilstand had gekregen.

“De medische begeleider en trainers die in de nabijheid van de speler waren, hebben onmiddellijk de reanimatie opgestart, waarna het MUG-team Joël in kritieke toestand naar het UZA heeft overgebracht”, laat het clubbestuur in een mededeling weten. “Daar verbleef hij ruim een dag in kritieke toestand, maar woensdagnacht is hij helaas overleden.”

Tientallen jongeren hebben gezien hoe Joël op het trainingsveld neerzeeg. “Voor alle getuigen van dit akelige voorval – zowel medespelers, trainers als jeugdmedewerkers – voorzien we in opvang, ook de komende dagen”, klinkt het bij Antwerp.

Het was bekend dat Joël een hartprobleem had. Hij stak dat niet onder stoelen of banken. Bij KSK Heist, waar hij drie seizoenen geleden speelde, wist men dat er iets scheelde. En ook bij Antwerp werd hij uitgebreid getest.

Aan het eind van vorig seizoen kreeg hij al een flauwte tijdens een training. Volgens een goed ingelichte bron was dat voldoende reden om de jonge speler van nabij te volgen en te laten onderzoeken. Hij werd naar verschillende cardiologen gestuurd. Die stelden inderdaad vast dat zijn situatie moest worden worden. Hun advies luidde dat hij niet moest stoppen met sporten.

Screenings

De dood van de jonge speler doet de discussie over een verplichte sportmedische screening bij minderjarigen opnieuw oplaaien. Onder andere de Spaans-Belgische cardioloog Pedro Brugada ijvert daar al langer voor. Maar tot op heden is zo’n screening niet verplicht. Onderzoek zou immers aantonen dat een verplichte screening het aantal onverwachte overlijdens tijdens het sporten niet zou terugdringen. Zo wordt zo’n screening in Italië bijvoorbeeld verplicht, maar daar zou het aantal plotse overlijdens door hartfalen gelijke tred houden met landen waar de screening niet verplicht is. De Koninklijke Belgische Voetbalbond verwierp enkele jaren geleden het plan om zo’n verplichte screening in te voeren.

Crème van een kerel

R. Antwerp FC is intussen in rouw. Het is de eerste keer dat de club met een dergelijk voorval geconfronteerd wordt. Aan het Bosuilstadion in Deurne werden gisteren bloemen neergelegd voor de jonge Mechelaar. En tijdens de match komende zondag zal Joël op gepaste wijze worden geëerd.

De jongeman staat overal bekend als een goedlachse en vrolijke kerel, die enorm leefde voor het voetbal. “Hij kwam elke keer van Mechelen naar Heist-op-den-Berg met de bus”, zegt Anthony Michiels, zijn trainer bij KSK Heist. “Dat was best een eind, maar hij miste geen enkele training. Altijd kon je op hem rekenen. Niet alleen op sportief vlak, maar ook om de schwung er bij iedereen in te brengen. Hij was een bijzondere speler om in de ploeg te hebben: technisch getalenteerd, maar vooral een crème van een kerel.”

MEER OVER Royal Antwerp FC