Na 10 jaar juridische strijd: ‘Nederlandstalige’ kavels zijn dan toch geen discriminatie

© ddl

Tien jaar later nadat FDF Zaventem een klacht had ingediend tegen een reglement dat werd opgesteld voor toekomstige kopers van 76 sociale kavels in de wijk Harenheide in Sint-Stevens-Woluwe, heeft de Europese Commissie eindelijk een uitspraak geveld.

Dieter De Beus

In 2006 stemde de Zaventemse gemeenteraad, op voorstel van toenmalig schepen Eric Van Rompuy (CD&V), een reglement om 76 sociale kavels toe te wijzen. 61 van die kavels kwamen op de site Harenheide in de deelgemeente Sint-Stevens-Woluwe.

Met dat reglement wilde de gemeente betaalbaar wonen mogelijk maken en de sociale cohesie tussen de bewoners optimaliseren. Om die reden kregen kopers die een band hadden met de gemeente en die zich - indien anderstalig - bereid toonden om Nederlands te leren, voorrang.

Discriminatie

De Zaventemse afdeling van het FDF protesteerde hevig tegen die plannen en diende een klacht in op grond van discriminatie. De Europese Commissie boog zich over het dossier en kwam nu, tien jaar later, tot een uitspraak waarin het gemeentebestuur van Zaventem in het gelijk werd gesteld.

Schepen van Woonbeleid en Vlaams karakter Bart Dewandeleer (CD&V) reageert tevreden op de beslissing van de Commissie. “De gemeente heeft altijd aangevoerd dat er van discriminatie geen sprake is”, zegt hij.

“Het reglement maakt geen onderscheid op basis van nationaliteit en er werd ook nooit een taaltest afgenomen. De wijk Harenheide - of Konrad Adenauerwijk - is vandaag een heel warme en sociale wijk. Er wonen veel jonge gezinnen, die mekaar kennen en samen activiteiten organiseren. In de zomervakantie organiseren de buren zelf een Speelstraat met tal van activiteiten, vooral voor de kinderen. Dinsdag maakten de kinderen uit de wijk samen nog een Halloweentocht.”

Toekomst

Nu de Europese Commissie oordeelde dat het reglement niet strijdig is met de Europese regels en de reglement zijn vruchten afwerpt in de wijk Harenheide, wil de gemeente ook voor toekomstige toewijzingen gelijkaardige reglementen opstellen.

“Sociaal woonbeleid is meer dan een stuk grond kopen aan een lagere prijs. Het is in de eerste plaats graag samen willen wonen met je buren. Dat laatste is alleen mogelijk als je mekaar verstaat. Daarom zullen de band met de gemeente en de taal ook een rol spelen bij toekomstige toewijzingen van sociale kavels."

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen