Vervallen en leegstaande kerk wordt gesloopt: "Te onveilig"

© eva

De Sint-Annakerk op de Molenhoek verdwijnt. In het voorjaar gaat de kerk die sinds 2014 gesloten is tegen de vlakte. Burgers mogen mee beslissen over de invulling van de site. Het enige dat vastligt, is de herinrichting van het nabijgelegen kruispunt.

Evelien Vantomme

“Het was een moeilijke beslissing”, zegt bevoegd schepen Carl De Donder (CD&V). “We hadden het kerkgebouw graag behouden en daarom hebben we ook laten onderzoeken of dat nog mogelijk was. Maar er is maar één conclusie. Omwille van de veiligheid moet de kerk worden gesloopt.”

In 2014 besliste het bisdom van Brugge om de Sint-Annakerk op de Deerlijkse Molenhoek te sluiten. Sindsdien is het gemeentebestuur op zoek naar een oplossing. In een volksvergadering bleek dat het behoud van de kerk een optie was. Daarom liet het gemeentebestuur onderzoeken hoeveel een restauratie van het gebouw zou kosten.

Betonrot

“1,1 miljoen euro vonden we te veel. Maar bovenal bleek uit die studie dat het gebouw niet meer veilig is. De kerk staat al meer dan drie jaar leeg en dat laat zijn sporen na. Vooral het dak is een probleem. Er is sprake van betonrot en het regent op meerdere plaatsen binnen.”

De Sint-Annakerk werd begin van de jaren zestig gebouwd na een geldophaling bij de inwoners. Tijdens de bouwwerken kwam een arbeider om het leven toen een stelling het begaf. Zo’n vijftig jaar later zal de kerk worden gesloopt. “De werken zullen volgend voorjaar aanvatten”, aldus de schepen. “De waardevolle glasramen en de kruisweg zullen we recupereren en een nieuwe bestemming geven.”

Na de sloop zal het terrein tijdelijk ingezaaid worden met gras. Daarna zal een ruimtelijk uitvoeringsplan worden opgemaakt om de bestemming te veranderen.

Veiliger kruispunt

“Hoe we de site definitief gaan invullen, staat nog niet vast. We willen wel het centrum van de Molenhoek opwaarderen. De site is groot genoeg voor een totaalproject. Op een infovergadering zullen de bewoners nog worden gehoord. We hebben zelf al wat ideeën, bijvoorbeeld een woonzone of een groene zone. Maar de inwoners krijgen dus inspraak. Het enige dat vastligt, is dat we het nabijgelegen kruispunt veiliger willen maken. Het is een druk kruispunt en doordat de straten niet recht over elkaar liggen, is de zichtbaarheid niet goed. Dat kruispunt wordt dus zeker heringericht”, besluit de schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen