Deze ambtenaren laten zich wel héél makkelijk ringeloren door cybercriminelen

Cybercriminelen die eropuit zijn vertrouwelijke informatie te bemachtigen over ambtenaren, of de stadscomputers willen besmetten met kwaadaardige software hebben aan Gent een makkelijke prooi.

gn

Dat blijkt uit een test die Audit Vlaanderen dit jaar organiseerde in 221 gemeenten en 197 OCMW’s. Daarbij werden drie phishing mails verstuurd naar de gemeenten. Dat zijn valse mails waarmee computercriminelen op listige wijze proberen aan je persoonlijke informatie of bankgegevens te komen of je computer besmetten met een virus of ransomware.

Op vraag van gemeenteraadslid Sami Souguir (Open VLD) heeft schepen van Personeel Martine De Regge (SP.A) de resultaten toegelicht voor Gent. En die zijn, in haar eigen woorden, “alarmerend”.

Smartphone

In de hoop een sporthorloge te winnen, liet 7 procent van de 5.084 aangeschreven ambtenaren zich verleiden om door te klikken. 189 mensen gingen nog verder en gaven daarna ook hun gebruikersnaam en wachtwoord in. Gelukkig stopte de test daar en vroeg Audit Vlaanderen niet om het bedrag te storten, anders waren ze hun geld kwijtgespeeld.

Het resultaat voor een tweede test was nog slechter. Een aanbod voor een stevige korting op de aankoop van een smartphone overhaalde niet minder dan 1.071 (21 procent) personeelsleden om door te klikken naar een achterliggende website.

Gentenaar onvoorzichtiger

“Dat 21 procent van de collega’s het niet kan laten op een frauduleuze link te klikken is op zijn minst zorgwekkend”, aldus De Regge.

Gentse personeelsleden zijn ook duidelijk onvoorzichtiger dan de gemiddelde gemeenteambtenaar, waarvan maar 12 procent op de hyperlink doorklikte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen