Rector UGent wil ingangsproef voor iederéén: “Hogeschool is echt geen plan B”

© blg

Omdat maar 46 op 100 studenten aan de UGent hun bachelordiploma behalen in de daartoe voorziene drie jaar, wil rector Rik Van de Walle een verplichte toets invoeren om te meten of iemand wel geschikt is om een welbepaalde opleiding aan te vatten.

Geert Neyt

Als het van de nieuwe rector afhangt, zal over pakweg drie jaar iedereen die zich wil inschrijven voor een universitaire opleiding eerst een proef moeten afleggen die duidelijk maakt of hij/zij over genoeg vaardigheden en kunde beschikt om een redelijke slaagkans te hebben in de gekozen opleiding.

“Het klinkt misschien soft, maar we willen dit doen om zo veel mogelijk jonge mensen de ontgoocheling van hun leven te besparen”, zegt hij. “Met veel goede moed beginnen aan universitaire studies om dan na tien maanden te moeten vaststellen dat het niet zal lukken, kan voor een hoop frustraties zorgen.”

Te hoge uitval

Als we de cijfers mogen geloven, lopen er nogal wat gefrustreerde jongelui rond. “Van de studenten die zich vijf jaar geleden inschreven, viel 40 procent uit zonder bachelordiploma”, weet Van de Walle. “En van de 60 procent die het wel haalden, deed een relatief groot gedeelte (nog eens 40 procent) er langer over dan de voorziene drie jaar. De uitval is te hoog en ondanks alle inspanningen en steun voor eerstejaarsstudenten krijgen we die niet naar beneden. Dat betekent ook dat veel starters hun capaciteiten verkeerd inschatten.”

Om dat te verhelpen, wil UGent een ijkingsproef invoeren. “Liefst verplicht, maar niet-bindend”, aldus de rector. “Dat wil zeggen dat een student ondanks een zwakke proef toch mag beginnen aan zijn studie. Maar dan is hij wel gewaarschuwd dat zijn slaagkansen in die opleiding gering zijn.”

Feedback

Van de Walle wil studenten met een tegenvallende proef niet koudweg naar huis sturen. “Het is zeer belangrijk dat de student degelijke feedback krijgt. Niet enkel over zijn specifieke kennis die nodig is om de opleiding met vrucht te voltooien, maar ook over vaardigheden die voor alle opleidingen belangrijk zijn, zoals omgaan met faalangst, logisch redeneren, begrijpend lezen en taalvaardigheid. UGent zal de studenten ook begeleiden in het remediëren van hun zwakke punten.”

De rector streeft naar een identieke ijkingsproef per opleiding voor alle Vlaamse universiteiten. “KULeuven zit op dezelfde lijn en ook de Antwerpse en Vrije Brusselse Universiteit zijn gematigd positief, alleen de universiteit Hasselt is nog niet ingestapt in het verhaal.”

“Hogeschool is geen plan B”

Hij zou het ook een sterk signaal vinden als de hogescholen een gelijkaardige proef zouden invoeren. “Wij voelen ons alvast niet te beroerd om een student duidelijk te maken dat hij beter af is in een hogeschool. En dat is absoluut geen schande of plan B. Er mogen geen schotten zijn tussen hogeschool en universiteit.”

Voor alle duidelijkheid, in de opleiding geneeskunde zal de ijkingsproef het toelatingsexamen niet vervangen. “Die dient immers ook een ander doel dat door de overheid wordt opgelegd: het aantal afgestudeerde artsen binnen de perken houden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen