Twee vakbondsafgevaardigden veroordeeld voor poging tot afpersing bij onderaannemer NMBS

door
Belga
Leestijd 1 min.

Twee vakbondsafgevaardigden zijn veroordeeld voor poging tot afpersing bij het bedrijf Business Maintenance & Services, dat door de NMBS werd aangesteld om de treinen op de site van Schaarbeek schoon te maken. Dat schrijft L'Echo vandaag. Het ontslag van de twee werfleiders, in 2014, leidde tot een staking, waarop ze overgeplaatst werden naar andere sites. De twee werden vorige week al veroordeeld voor pogingen tot afpersing met hulp van geweld of bedreigingen. Ze kregen allebei 12 maanden met uitstel en een boete van 3.500 euro.

Nadat BM&S het contract in de wacht sleepte om de treinen schoon te maken in Schaarbeek, gingen de twee vakbondsmensen de verantwoordelijke van het bedrijf opzoeken en eisten ze cash "om verschillende personen om te kopen". Dezelfde vraag stelden ze aan aan consultant die voor BM&S werkte. Ze wilden 12 pct van de BM&S-omzet in Schaarbeek.

Als er niet werd ingegaan op de vraag, zouden ze de gang van zaken op de site verstoren zodat het bedrijf het contract zou verliezen - er liep toen nog een proefperiode. Het bedrijf weigerde te betalen. In augustus 2017 werd BM&S failliet verklaard.

bron: Belga