© Google Street View

Studenten over seksuele intimidatie aan Toneelacademie Maastricht: “Docent sprong op mij en belandde met zijn geslachtsdeel in mijn gezicht”

Gisteren raakte bekend dat een docent van de Toneelacademie Maastricht geschorst werd wegens mogelijk ongewenst gedrag tegenover een studente. Uit een onderzoek van NOS blijkt dat wel meer studenten slechte ervaringen hadden met de docent.

neac

De docent werd geschorst nadat een studente aan een medewerker van de academie had vertelt hoe de leraar haar tijdens een groepsles op een ongepaste manier had aangeraakt en dubbelzinnige opmerkingen had gemaakt. De studente wil geen formele klacht indienen, maar de school besloot wel een intern bericht naar medewerkers en studenten te sturen. Daarin werd gevraagd om ongepast gedrag te melden. Op die manier kwamen heel wat klachten over de docent boven water, waarop de school een onderzoek startte en besloot de docent te schorsen.

De Nederlandse openbare omroep NOS sprak met 29 acteurs en actrices die les volgden op de Toneelacademie van Maastricht. Ook huidige studenten vertelden hun verhaal. Daaruit blijkt dat de geschorste docent ook in het verleden al regelmatig ongepast gedrag vertoonde.

Zo vertelt een studente over de reactie van de docent toen ze aangaf niet gezamenlijk met de hele klas te willen douchen. Ook de docent was daarbij. “Hij sloeg met zijn hand in mijn kruis en zei dat het hem niet uitmaakte of ik een geschoren kutje had”, aldus de oud-studente.

‘This is how we roll’-achtige sfeer

Een actrice die in 2011 afstudeerde, vertelt hoe de docent haar en andere studenten ongewenst betastte tijdens een les. “We moesten altijd oefeningen doen. Zoals op iemand springen en je dan via zijn of haar lichaam naar beneden laten glijden. Dat ging die docent dan bij mij voordoen. Hij sprong op mij en belandde met zijn geslachtsdeel in mijn gezicht.”

Een andere actrice van de lichting van 2011 geeft aan zelf geen ervaringen te hebben met de bewuste docent, maar ze heeft genoeg vriendinnen die dat wel hebben. “We zaten op de bank en iemand zei: “Hij raakte me aan op mijn clitoris”, waarop iemand anders zei: “Ja man, dat doet ‘ie altijd, echt niet oké.” Het wordt een grap, een running gag, een ‘this is how we roll’-achtige sfeer.”

De huidige directeur van de toneelschool, Rob Ligthert, liet alvast aan NOS weten dat hij aan de slag gaat met de verhalen van de studenten. “Het is in het belang van alle betrokken partijen dat ik dit zorgvuldig doe.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer