Direct naar artikelinhoud
Sociale media

Facebook schat nu zélf valse accounts hoger in: tot 270 miljoen

Facebook schat nu zélf valse accounts hoger in: tot 270 miljoen
Beeld epa

In alle stilte heeft Facebook het geschatte aantal dubbel- en nepaccounts drastisch verhoogd: van 145 naar bijna 270 miljoen. De aangepaste cijfers zullen ook een invloed hebben op het advertentiebereik van de sociaalnetwerksite.

Facebook schat de 'dubbels' niet langer in op 6 maar eerder op 10 procent van het totale aantal gebruikers. Wat de fake accounts betreft, verhoogt het bedrijf de schatting van 1 naar 2 à 3 procent. Facebook kan maandelijks rekenen op zo'n 2,07 miljard gebruikers. Alles samen kunnen de frauduleuze gebruikersprofielen dus oplopen tot zo'n 270 miljoen. Dat is bijna zoveel als de gehele Amerikaanse bevolking.

De sociaalnetwerksite past de cijfers naar eigen zeggen aan omdat het nu betere methodes heeft om de dubbels eruit te halen. Dezelfde methodologie zal volgens Business Insider ingezet worden om de nauwkeurigheid van het aantal gebruikers die adverteerders van Facebook zouden bereiken te verbeteren. Iets waarvoor Facebook onder vuur lag. De nieuwe manier van tellen zal die reclamecijfers ernstig beïnvloeden, door de correctere inschatting van hoeveel échte mensen een adverteerder met zijn of haar campagne uiteindelijk bereikt.

Deze week legde het Amerikaanse Congres Facebook en andere techbedrijven op de rooster in verband met hun rol in de Russische beïnvloeding van de presidentsverkiezingen vorig jaar.