Spaans gerecht vaardigt Europees aanhoudingsbevel uit tegen afgezette Puigdemont

© AFP

Een Spaanse rechter heeft officieel een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd voor de afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont en vier van zijn ministers. Eerder op de dag gaf Puigdemont aan zich te willen overleveren “aan het echte gerecht”, waarmee hij het Belgische bedoelt, niet aan het Spaanse.

Puigdemont en de vier ministers zijn momenteel in België. De advocaat van de afgezette Catalaanse leider vroeg het Spaanse gerecht om Puigdemont te laten getuigen via een videoverbinding. Dat verzoek wees de rechter in Madrid vrijdag af.

Het Belgisch federaal parket heeft vrijdagavond laten weten de aanhoudingsbevelen te hebben ontvangen. Ze zullen nu bestudeerd worden en vervolgens overgemaakt worden aan een onderzoeksrechter.

Barbaarse actie

In een interview met het Belgische RTBF veroordeelde Puigdemont eerder vandaag de “extreem barbaarse” actie van de Spaanse eerste minister Mariano Rajoy. Hij acht hem verantwoordelijk voor de beslissing om het grootste deel van de voormalige Catalaanse regering in hechtenis te laten nemen.

Puigdemont riep op tot een politieke dialoog, volgens hem de enige oplossing voor de impasse. “We moeten aan politiek doen, wat Mariano Rajoy nooit doet”, aldus de Catalaan. “Hij heeft de procureur-generaal gebruikt, de rechtbanken, de politie, zelfs bedrijven. Het is niet normaal dat we dertig jaar gevangenisstraf riskeren voor iets dat we met een mandaat van de kiezer hebben gedaan.”

Spelregels

“We kunnen niet van een democratie spreken als we met deze spelregels moeten spelen. Binnenkort zijn er verkiezingen. Die kunnen niet normaal verlopen als de regering in de cel zit”, aldus de voormalige minister-president. “Ik ben verkozen. Waarvoor dienen verkiezingen dan nog? De wil van de Catalaanse kiezers is op illegale wijze ongedaan gemaakt door de regering van Mariano Rajoy.”

Puigdemont benadrukte in het interview voorts dat hij niet is gevlucht uit Spanje, maar het is volgens hem onmogelijk om van daaruit zijn verdediging op te bouwen. Als de politie hem zoekt, zal hij zich melden.

Ministers vast

Puigdemont en de vier ministers hadden donderdag voor een Spaanse rechtbank moeten verschijnen. Negen andere leden van de Catalaanse regering deden dat wel. Acht van hen zitten nog altijd vast en riskeren maximaal 50 jaar cel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen