Direct naar artikelinhoud

Lenins littekens

Vervlogen, maar niet vergeten. Dat is in het moderne Rusland het lot van Vladimir Iljitsj Oeljanov, beter bekend als de revolutionair Lenin. Op dinsdag 7 november is het - volgens de gregoriaanse kalender - exact een eeuw geleden dat de Oktoberrevolutie in Sint-Petersburg, toen nog Petrograd, plaatsnam en de bolsjewieken het laken van de macht naar zich toe trokken. Zo werd de weg vrijgemaakt voor het communistische bolwerk genaamd Sovjet-Unie.

Honderd jaar later is er van de maatschappelijke wereldrevolutie die Lenin voor ogen had nog weinig te merken. Net zoals de Sovjet-Unie in 1991 definitief afbrokkelde, zijn ook de grootse monumenten van het communistische boegbeeld langzaamaan verwilderd. Wie goed kijkt, ziet de littekens nog. Van bronzen beelden tot fijne glasramen, van strenge bustes tot verlepte muurtekeningen. In hartje Moskou, maar evengoed op de ijzige vlaktes van Siberië.

Een groots feest met vuurwerk, vlaggen en veel wodka hoeven de Russen op dinsdag niet te verwachten. De Oktoberrevolutie tekent het interne verzet tegen de tiranniek en de uitwassen van de rijksten. Neen, dan legt Poetin liever vandaag een nationale feestdag in, om de opstand tegen Polen in 1612 te herdenken. In de hoop dat het eeuwfeest drie dagen later stilletjes voorbij waait.