Tekenaar woest op uitbaatster brasserie: “Geen toestemming voor grote pentekening op gevel”

© mvn

Diederik De Cooman stapt naar de rechter omdat een Wijnendaalse horecazaak zonder zijn toestemming gebruik maakt van zijn pentekening van het oude Wijnendaalse station. “Ik wist niet eens dat ik er toestemming voor nodig had”, zucht de zaakvoerster.

Arne Franck

Het zit er bovenarms op tussen Torhoutenaar Diederik De Cooman (78) en de zaakvoerster van Brasserie Wijnendale Station in Wijnendale. De Cooman eist 1.500 euro omdat de horecazaak zonder zijn toestemming gebruikmaakt van een van zijn pentekeningen uit 1989. Het gaat om een tekening van het oude stationsgebouw dat destijds gesloopt werd om plaats te ruimen voor de huidige horecazaak. Een grote kopie van de tekening verwelkomt de bezoekers aan de ingang en de afbeelding wordt ook gebruikt op de profielfoto van de Facebookpagina van de zaak.

“Ik stelde de inbreuken toevallig vast toen ik in mei iets ging drinken in die brasserie”, verduidelijkt De Cooman. “Groot was mijn verbazing dat mijn tekening zonder toestemming gebruikt werd en dat mijn naam bovendien ontbrak. De oorspronkelijke tekening is nochtans door mij ondertekend. De uitbaatster legde uit dat het een idee was van de schilder en dat ze er verder niets mee te maken had.”

“Voor de rechter dagen”

Volgens de advocaat van de tekenaar, Geert Vanhoutte, is er sprake van een flagrante schending van het auteursrecht van zijn cliënt. “Het was de plicht van de uitbaatster om zich grondig te informeren alvorens het kunstwerk commercieel aan te wenden”, stelt hij. “We zijn eerst ter plaatse geweest in een poging de zaak in der minne te regelen. Maar ze reageerde heftig en liet uitschijnen dat ze niet bereid was te betalen. Daarom zullen we haar nu officieel in gebreke stellen en voor de rechter dagen.”

© mvn

Volgens meester Vanhoutte is er ook een sentimentele kant aan de zaak. “De bewuste tekening maakt deel uit van tien pentekeningen van bekende Torhoutse gebouwen die in beperkte oplage werden gedrukt en verkocht in de jaren negentig. Mijn cliënt heeft de sloopwoede in Torhout altijd al gehekeld en heeft heel wat verdwenen gebouwen vereeuwigd in een van zijn pentekeningen of olieverfschilderijen. Zijn tekening van het prachtige oude stationsgebouw zien hangen aan dit misbaksel van een gebouw, is dan ook een slag in het gezicht voor iedereen die voeling heeft met bouwkundig erfgoed.”

“Geen kwaad opzet”

Zaakvoerster Jessica Lapere van Brasserie Wijnendale Station is niet te spreken over de actie van De Cooman en zijn raadsman. “Ik heb die tekening van een kennis gekregen, die ze op zijn beurt ooit verkregen had via oud-burgemeester Norbert De Cuyper”, zucht ze. “Het ging om een kopie op een A4-blad waarop de handtekening van de tekenaar nota bene ontbrak. Ik had er dan ook geen flauw vermoeden van dat ik een auteursrechtelijke inbreuk beging. Het leek mij een leuke manier om de herinnering aan het vroegere station opnieuw levendig maken. Er was zeker geen kwaad opzet mee gemoeid.”

“Ik betaal niet”

Jessica nam de brasserie in januari over nadat ze drie jaar had leeggestaan. Sindsdien doet ze er naar eigen zeggen alles aan om er opnieuw een bloeiende zaak van te maken. “Het is dan ook bijzonder frustrerend om plotseling met dergelijke toestanden geconfronteerd worden. Ook mijn klanten vinden dit ronduit belachelijk. En de manier waarop die advocaat hier met een rechtszaak kwam dreigen, hoef ik niet te pikken. De tekenaar mag wat mij betreft gerust zijn handtekening onder het werk plaatsen. Maar die 1.500 euro betaal ik niet.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen