Drugsbaron door Brusselse KI vrijgelaten onder voorwaarden

Na de Brusselse raadkamer heeft nu ook de kamer van inbeschuldigingstelling (KI) een 34-jarige drugsbaron vrijgelaten. Dat melden de VRT en La Dernière Heure en het nieuws wordt bevestigd door de advocaat van de man, meester Yannick De Vlaemynck.

sdv

De raadkamer had de Belgische Marokkaan, die al sinds 2013 gezocht werd, twee weken geleden vrijgelaten omdat ze van oordeel was dat er een procedurefout gebeurd was. Volgens de KI ging het niet om een procedurefout maar kon de man wel onder voorwaarden vrijgelaten worden.

De dertiger was op 4 augustus opgepakt in Laken en nog dezelfde dag onder aanhoudingsbevel geplaatst. De man werd al sinds 2013 gezocht voor het verhandelen van honderden kilo’s cannabis en hasj. Hij wordt beschuldigd van illegaal bezit en import en export van drugs. De verdachte zou de voorbije jaren ook drugstransporten per boot, vrachtwagen of autobus tussen Marokko en België via Spanje en Italië hebben georganiseerd.

Volgens de te volgen procedure moet de onderzoeksrechter aan de verdachte en zijn advocaat vragen of zij nog opmerkingen hebben toe te voegen, alvorens over te gaan tot een bevel tot aanhouding. Die antwoorden worden opgenomen in een proces-verbaal. De betrokken onderzoeksrechter zou de vraag evenwel niet gesteld hebben aan de verdachte, waarop zijn advocaat, meester De Vlaemynck, voor de raadkamer opwierp dat het aanhoudingsbevel nietig was de vrijlating van zijn cliënt vroeg. De raadkamer had de verdediging gelijk gegeven maar het Brusselse parket was tegen die beslissing in beroep gegaan.

Maandag oordeelde de KI dat de vergetelheid van de onderzoeksrechter niet leidde tot de nietigheid van het aanhoudingsbevel maar dat de verdachte wel kon vrijkomen onder voorwaarden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen