© REUTERS

Trump waarschuwt ‘dictators’ bij aankomst in Japan

De Amerikaanse president Donald Trump is zondag in Japan aangekomen. Japan is de eerste halte op een twaalfdaagse rondreis die Trump door Azië. Na Japan bezoekt hij ook nog Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filipijnen.

edm

Air Force One landde op Yokota Air Base, een militaire basis niet ver van Tokio. Hij zou er met Amerikaanse troepen op de basis moeten praten.

Trump blijft drie dagen in Japan. Hij zal er een partijtje golf spelen met de Japanse premier Shinzo Abe en met de Japanse grofgolfspeler Hideki Matsuyama. Trump en Abe zullen ook gesprekken hebben. Samen met zijn vrouw Melania mag hij op audiëntie bij keizer Akihito. Voor het bezoek zijn er in Tokio 21.000 politieagenten gemobiliseerd.

Poetin

Tijdens het bezoek zal over de spanningen met Noord-Korea gesproken worden. Bekijk hier het volledige programma.

Trump zoekt in Azië partners voor de groeiende nucleaire dreiging van het communistische land. De Amerikaanse president zegt dat hij tijdens de reis door Azië met de Russische president Vladimir Poetin zal spreken. Ze zien elkaar normaal gezien in Vietnam en misschien later nog eens op de Filipijnen. Trump wil de hulp van de Russen om de druk op Noord-Korea te verhogen.

Bij aankomst zei Trump dat Japan voor de Verenigde Staten ‘een gekoesterde partner’ en een ‘cruciale bondgenoot’ is. Zonder Noord-Korea bij naam te noemen zei de Amerikaanse president dat ‘niemand, geen enkele dictator, regime of natie Amerikaanse vastberadenheid mag onderschatten’.

Aziatische bondgenoten van de Verenigde Staten zijn ongerust over de het ‘America First’-beleid van Trump. Ze vrezen dat die China meer macht zal geven in de regio.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer