Direct naar artikelinhoud
Rondreis Azië

Trump aangekomen in Japan: Noord-Koreanen zijn 'geweldige mensen'

President Donald Trump en de Japanse premier Shinzo AbeBeeld EPA

 De Amerikaanse president Donald Trump vindt dat Noord-Koreanen "geweldige mensen" zijn. De president deed die uitspraak onderweg voor een twaalfdaagse reis naar Azië, waarin de spanningen met Noord-Korea centraal zullen staan.

"Ik denk dat het geweldige mensen zijn. Ze zijn ijverig. Ze zijn warm, veel warmer dan de wereld eigenlijk weet of begrijpt", zei de Amerikaanse president tegen journalisten onderweg naar Japan.

'Ik hoop dat het allemaal gunstig uitvalt voor iedereen'
President Donald Trump

Trump kwam zondag in Japan aan. Het is de eerste halte op zijn twaalfdaagse rondreis door Azië. Na Japan bezoekt de VS-president Zuid-Korea, China, Vietnam en de Filipijnen. In de gesprekken met Aziatische leiders zullen de spanningen met Noord-Korea centraal staan.

"Ik hoop dat het allemaal gunstig uitvalt voor iedereen. Dat zou een goede zaak zijn voor deze geweldige mensen en voor iedereen", aldus nog de president.

De spanningen tussen de VS en Noord-Korea lopen de afgelopen maanden op nadat Noord-Korea verschillende nucleaire tests uitvoerde. Op de vraag of hij verwacht dat het land tijdens zijn verblijf in Azië een ballistische raket zal testen antwoordde de president; "Daar zullen we snel achter komen. Veel geluk!".

Japan

Air Force One landde op Yokota Air Base, een militaire basis niet ver van Tokio. Hij zou er met Amerikaanse troepen op de basis moeten praten.

'Niemand, geen enkele dictator, regime of natie mag de Amerikaanse vastberadenheid onderschatten'
President Donald Trump

Trump blijft drie dagen in Japan. Hij zal er een partijtje golf spelen met de Japanse premier Shinzo Abe en met de Japanse grofgolfspeler Hideki Matsuyama. Trump en Abe zullen ook gesprekken hebben. Samen met zijn vrouw Melania mag hij op audiëntie bij keizer Akihito. Voor het bezoek zijn er in Tokio 21.000 politieagenten gemobiliseerd.

Trump zoekt in Azië partners voor de groeiende nucleaire dreiging van Noord-Korea. De Amerikaanse president zegt dat hij tijdens de reis door Azië met de Russische president Vladimir Poetin zal spreken. Ze zien elkaar in Vietnam en misschien later nog eens op de Filipijnen.

Bij aankomst zei Trump dat Japan voor de VS "een gekoesterde partner" en een "cruciale bondgenoot" is. Zonder Noord-Korea bij naam te noemen zei de Amerikaanse president dat "niemand, geen enkele dictator, regime of natie Amerikaanse vastberadenheid mag onderschatten."