Rousseff: "Ik weet zeker dat ik "tot ziens" kan zeggen"

De senaat in Braziliƫ heeft ingestemd met de afzetting van president Dilma Rousseff. Ze werd beschuldigd van gesjoemel met de begroting. Rousseff wordt opgevolgd door Michel Temer, die sinds mei president ad interim was. Toch blijft ze ook na haar afzetting strijdvaardig. "Ik zal terugkeren", heeft ze haar aanhangers beloofd.

Om Rousseff weg te stemmen, was een tweederdemeerderheid van 54 senatoren vereist. 61 van de 81 senatoren stemden voor haar afzetting.

Rousseff was al sinds mei geschorst als president. Ze kwam in opspraak toen ze werd beschuldigd van corruptie en vriendjespolitiek. Ze zou met de begroting hebben geknoeid om zo de groeiende tekorten in crisistijd weg te moffelen. Rousseff ontkent de aantijgingen. Ze zegt dat ze het slachtoffer is geworden van een staatsgreep die door haar tegenstanders op poten is gezet om een einde te maken aan 13 jaar bewind van de Arbeiderspartij.

Rousseffs functie als staatshoofd wordt sinds mei uitgeoefend door vicepresident Michel Temer, die nu de termijn zal volmaken tot aan de verkiezingen van 2018. Enkele uren na de afzetting van Rousseff heeft hij de eed al afgelegd. Zijn aanstelling betekent het einde van 13 jaar links bewind in Braziliƫ. Temer wordt overigens zelf verdacht van corruptie, en hetzelfde geldt voor veel senatoren die nu over het lot van Rousseff hebben beslist.

Venezuela bevriest betrekkingen met Braziliƫ

De 68-jarige Dilma Rousseff was het eerste vrouwelijke staatshoofd van Braziliƫ. Ondanks de afzetting zal ze zich wel nog kandidaat kunnen stellen voor andere politieke ambten, zo beslisten de senatoren nog. Normaal gezien wordt dat recht voor een periode van acht jaar ontzegd aan een afgezette president, maar voorzitter Ricardo Lewandowski besliste op het allerlaatste moment om de stemmingen over beide sancties apart te houden.

Dilma Rousseff lijkt een comeback alvast niet uit te sluiten. Ze blijft strijdvaardig, ook na haar afzetting. In een eerste reactie heeft ze haar aanhangers beloofd dat ze zal terugkeren. "Ik zeg nog geen vaarwel, ik weet zeker dat ik "tot ziens" kan zeggen."

Ze herhaalde ook dat ze haar afzetting ziet als een staatsgreep. "De senaat heeft een beslissing genomen die als een grote onrechtvaardigheid de geschiedenis in zal gaan", reageert ze.

De socialistische president van Venezuela, Nicolas Maduro, heeft de afzetting van Rousseff intussen al streng veroordeeld. Hij heeft aangekondigd dat hij de diplomatieke betrekkingen met Braziliƫ zal bevriezen en dat hij zijn ambassadeur zal terugroepen.

Meest gelezen