Jambon over de Catalaanse kwestie: “Mocht dit zich voordoen in Polen of Hongarije, waren de Europese reacties anders geweest”

Vicepremier Jambon (N-VA) heeft bij VTM Nieuws zijn licht laten schijnen over de Catalaanse kwestie. Zo heeft hij vragen over het Spaanse politieoptreden en de rol die Europa momenteel speelt. “Madrid is te ver gegaan, waar blijft Europa?”

adm

De vicepremier stelt dat er “meerdere kanten” aan het hele verhaal zijn, maar dat vooral het Spaanse politieoptreden hem voor de borst stoot. Ook bij de reactie van Europa stelt Jambon zich ernstige vragen. “Moest dit zich in Polen of Hongarije hebben voorgedaan, dan waren de Europese reacties heel anders geweest.”

“Vreedzame mensen ineenkloppen, regeringsleden die in de gevangenis gestoken worden,... Wat hebben zij verkeerd gedaan? Zij hebben het mandaat uitgevoerd dat ze van hun kiezers gekregen hebben. Ik stel mij daar dus zeker vragen bij en ik vraag mij af waar Europa in dit verhaal zit. Dit gebeurt in een Europese lidstaat en het is langs alle kanten oorverdovend stil”, klink het nog.

Voorts benadrukt hij dat er geen contacten zijn geweest en niet zullen plaatsvinden. N-VA-voorzitter Bart De Wever noemde Puigdemont eerder nog een vriend, maar zover wil Jambon niet gaan. “Voor mij betekent dat net iets anders. Ik heb niet zo veel vrienden, ik ben iets voorzichtiger met dat woord.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen