Direct naar artikelinhoud
Paradise Papers

Heeft Trump nu iets uit te leggen?

Amerikaans president Donald Trump en zijn minister van Handel Wilbur Ross.Beeld EPA

De onthullingen over de banden tussen de Amerikaanse regering van president Trump en de kring rondom de Russische president Poetin tonen opnieuw aanwijzingen voor relaties tussen Rusland en Trumps schoonzoon Jared Kushner. De impact hiervan is voorlopig nog niet helemaal duidelijk.

Ook Trumps minister van Handel Wilbur Ross duikt op in Paradise Papers, het onderzoek van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ). De indirecte linken tussen Ross en Poetins schoonzoon en Russische oligarchen blijken uit onderzoek van publieke documenten en een documentenlek afkomstig van het Bermudaanse offshoreadvocatenkantoor Appleby en zijn dienstenleverancier Estera. Of deze nieuwe onthullingen president Trump of zijn regering in de problemen kunnen brengen, is vooralsnog onduidelijk. Het is niet voor het eerst dat er een verband wordt gelegd tussen Trump en Rusland. Er lopen al onderzoeken over die connecties. 

Of deze nieuwe onthullingen president Trump of zijn regering in de problemen kunnen brengen, is vooralsnog onduidelijk

Over Jared Kushner, de schoonzoon van Trump, zegt het journalistencollectief dat hij zaken doet met de Russische miljardair Yuri Milner. Het was al bekend dat Milner recent 730.000 euro heeft geïnvesteerd in Cadre, een bedrijf dat in 2014 is opgericht door Kushner. Nieuw is het feit dat Kusher veel nauwere banden onderhoudt met de Russische VTB Bank dan tot nu toe bekend was. Die bank staat sinds 2014 op de sanctielijst die de Verenigde Staten opstelden na de annexatie van de Krim door Rusland. 

Milner heeft namens de VTB-Bank een investering van 165 miljoen euro gedaan in technologiebedrijf Twitter en een bedrijf uit Milners stal hielp bij de investering van Gazprom in het Amerikaanse sociale netwerk Facebook. Gazprom geldt als een bedrijf dat onder directe controle staat van de kring rondom Poetin.

Trumps schoonzoon Jared Kushner.Beeld AFP

Ook de Amerikaanse minister van Economische Zaken Wilbur Ross (79) blijkt een belang te hebben in vier brievenbusmaatschappijen op de Kaaimaneilanden, die gezamenlijk een belang houden van 31,5 procent in het Amerikaanse bedrijf Navigator, dat zich toelegt op het wereldwijde transport van met name vloeibaar gas.

Lees ook: Dit zijn de meest opvallende namen uit Paradise Papers

Een van de klanten is Sibur, een Russisch gas- en petrochemisch bedrijf met als aandeelhouders Kirill Shamalov, de schoonzoon van de Russische president Poetin, en de oligarch Gennady Timchenko.

Het is niet de eerste keer dat Ross onder vuur ligt over zijn mogelijke banden met Rusland. Bij zijn benoeming tot minister van Economische Zaken moest hij daarover al kritische vragen beantwoorden in het Amerikaanse Congres. Het belang in Navigator, waar Ross in het verleden zelfs bestuursvoorzitter was, kwam toen niet ter sprake. Het Congres hield uiteindelijk zijn benoeming tot minister niet tegen. De vraag zal nu worden of Ross niet meer openheid van zaken had moeten geven over de link tussen Navigator en het Russische Sibur.

Er komen ook Belgische namen voor in het dossier. In totaal wordt er 64.000 keer verwezen naar ons land

Een woordvoerder van Ross zegt dat de minister aantrad als bestuursvoorzitter van Navigator toen het bedrijf al zaken deed met Sibur. Hij zou dus geen bemoeienis hebben met de totstandkoming van de contacten. Ross heeft volgens zijn zegsman Shamalov of Timchenko nooit ontmoet. De Rusland-connectie van Ross roept volgens experts ernstige vragen op over mogelijke belangenconflicten, schrijven de Belgische onderzoeksjournalisten van Knack en De Tijd. "Als minister heeft Ross de macht om de Amerikaanse handel te beïnvloeden en heeft hij ook een invloed op bijvoorbeeld het sanctieregime."

Er komen ook Belgische namen voor in het dossier. In totaal wordt er 64.000 keer verwezen naar ons land. Vanaf dinsdag zullen deze namen dossier per dossier worden vrijgegeven.

Lees ook: Wat zijn de Paradise Papers?