© BELGA

Puigdemont en zijn vier ministers vrij onder voorwaarden

De Catalaanse ex-premier Carles Puigdemont en vier van zijn ex-ministers zijn zondagavond vrijgelaten door de Brusselse onderzoeksrechter. Ze moeten wel in België blijven tot het Europees aanhoudingsbevel tegen hen ten gronde is behandeld. Dat meldt de Spaanse krant El Pais, op basis van bronnen bij de verdediging.

mtm

Het Brussels parket wacht voorlopig op bevestiging van de onderzoeksrechter alvorens te communiceren. Ter plaatse kon alvast vastgesteld worden dat de advocaat van Puigdemont, Paul Bekaert, het parketgebouw in Brussel heeft verlaten. Ook reden er een vijftal bestelwagens met geblindeerde ruiten weg.

De onderzoeksrechter had 24 uur de tijd om een oordeel te vellen over de voormalige Catalaanse regeringsleden die momenteel in ons land verblijven.

Puigdemont en zijn ministers hadden zich zondagochtend om 9.17 uur aangegeven bij de federale gerechtelijke politie van Brussel, nadat ze officieel op de hoogte werden gesteld van het Europees aanhoudingsbevel. Ze werden de hele dag ondervraagd door de onderzoeksrechter.

Die had verschillende mogelijkheden. Hij kon weigeren om het Europees aanhoudingsbevel uit te voeren, hij kon hen aanhouden, of vrijlaten onder voorwaarden of borgstelling. “Die voorwaarden kunnen van alles inhouden, maar zullen er vooral op gericht zijn het risico op vluchten te drukken”, zei Gilles Dejemeppe van het parket.

De vrijlating gebeurde in afwachting van een beslissing ten gronde.

© BELGA

© Photo News

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER