Spanje is razend op Jambon: “De N-VA heeft xenofobe voorgeschiedenis. Veel hebben we van hen dus niet te leren”

© BELGA

Vicepremier Jan Jambon (N-VA) doorbreekt de stilte over de Catalaanse kwestie. Hij schiet met scherp op de houding van Madrid en ook Europa krijgt een veeg uit de pan. “Dit gebeurt in een Europese lidstaat, en toch is het langs alle kanten oorverdovend stil.” Opmerkingen die in Spanje in het verkeerde keelgat schieten.

agy

Jambon bewandelt een dunne lijn. Over Puigdemont in België spreekt hij zich niet uit, zoals afgesproken binnen de federale regering. “Maar over de situatie in Spanje kan het natuurlijk wel”, zegt zijn woordvoerder. En dus hield Jambon zich in een interview met VTM niet in.

Vooral het politie­optreden in Spanje stuit hem tegen de borst. “Vreedzame mensen ineenkloppen, regeringsleden die in de gevangenis gestoken worden... Wat hebben zij verkeerd gedaan? Zij hebben het mandaat uitgevoerd dat ze van hun kiezers kregen.”

Over de houding van Europa is hij al evenmin te spreken. “Dit gebeurt in een Europese lidstaat en het is langs alle kanten oorverdovend stil. Als dit zich in Polen of Hongarije zou hebben voorgedaan, dan waren de Europese reacties heel anders geweest.”

“Veilige uitlaatklep”

Het feit dat Jambon zich nu toch uitspreekt over de Catalaanse kwestie, noemt politicoloog Dave Sinardet (VUB) opmerkelijk. “Dat is toch al iets anders dan Geert Bourgeois of een Europees Parlementslid laten spreken”, zegt hij.

Catalonië was volgens hem lang een “veilige uitlaatklep” voor N-VA. “De Vlaams-nationalisten hadden geaccepteerd dat hun eigen communautaire ambities in de koelkast gingen. Via Catalonië kon de druk van de achterban toch een weg naar buiten vinden. Voor wie in de federale regering zit, gaat dat niet helemaal op. De kans op diplomatieke strubbelingen is daar reëel.”

“Onverantwoordelijk en gevaarlijk”

De partij van Spaans premier Mariano Rajoy kon de uitlatingen van Jambon dan ook niet smaken.

“Zijn uitspraken zijn onverantwoordelijk en gevaarlijk voor de noodzakelijke samenwerking tussen de EU-lidstaten”, klinkt het bij de Partido Popular van Spaans premier ­Mariano Rajoy, die er nog een schepje bovenop deed. “De N-VA heeft een xenofobe voorgeschiedenis, onder meer tegen immigranten. Veel lessen heeft Spanje van hen dus niet te trekken.” De woordvoerder van de partij noemt de N-VA een “nationalistische, anti-Europese partij, die tegen de waarden van de EU is”. “Het zou daarom beter zijn dat ze de Spaanse democratie, waarin mensenrechten, de wet en de rechtsstaat gerespecteerd worden, niet de les spelt.”

Woordvoerder Esteban González Pons benadrukt dat “wederzijds vertrouwen tussen de lidstaten een van de basisprincipes van de EU is”. “En als minister Jambon twijfelt aan de onpartijdigheid en het respect voor de wet van het Spaanse gerecht, dan heeft hij waarschijnlijk een fout beeld van de democratieën in Europa.”

Puigdemont heeft zich gisteren trouwens gemeld bij de Brusselse politie. Net voor middernacht besliste de onderzoeksrechter om de Catalaan en zijn ministers onder voorwaarden vrij te laten.

LEES OOK (+). Is Spanje kwaad op ons? Misschien moeten we hen eens aan deze duistere zaken herinneren

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen