Direct naar artikelinhoud
Column

Als Club niet stilvalt in de reguliere competitie en in de winter een echte doelman vindt, wordt het kampioen

Hans Vandeweghe.Beeld DM

Hans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.

Gisteren de hele dag voetbal gekeken, en af en toe op de tablet naar twee Nederlanders die de Vlamingen zoek reden op de fiets in een wei in Tsjechië waar meer renners rondreden dan er mensen hadden betaald om binnen te komen.

Zotte zondag? Reken maar. Wat hebben we onthouden? Dat we weinig vooruitgang maken in het verlangen naar meer fair play als ook al de commentatoren supportersgeweld niet afkeuren. Gisteren bij Antwerp-Charleroi liet de man met dienst uitschijnen dat doelpuntenmaker Cristian Benavente zijn doelpunt maar ergens anders had moeten vieren, nadat hij van de Antwerp-supporters een rookbom en ander vuilnis naar zijn hoofd had gekregen bij de 1-2. Het werd daarna 1-3, wel besteed. Veel aan Royal Antwerp Football Club is een aanwinst voor eerste klasse, maar niet alles, is inmiddels gebleken.

Zou het geen idee zijn om die supportersrellen meteen de kop in te drukken?

Een andere tv-man, een animator, gaf commentaar op die fase en wist en passant zonder veel kennis van zaken te melden dat de rellen in Brugge twee weken geleden (tegen Antwerp) geheel de schuld waren van supporters van ADO Den Haag en de aanhang van Club Brugge niks kon worden verweten.

Supporters steken Bengaals vuur af op de Bosuil, tijdens Antwerp-Charleroi.Beeld BELGA

Bepaald vreemd, gezien de vele lokale supporters die werden opgepakt. Die claimen natuurlijk massaal hun onschuld, maar een minimale journalistieke reflex vereist dat je daar niet te makkelijk in meegaat, ook al ben je fan van die club. Misschien volgende week woensdag eens naar het gerechtshof in Brugge afzakken. Daar zullen de bewijzen op tafel liggen over wat een goedmenende bloedjes die arme supporters wel niet zijn. Zou het geen idee zijn om die supportersrellen meteen de kop in te drukken? Na de periodetitel van Beerschot Wilrijk gisteren komt een Antwerpse derby weer gevaarlijk dichtbij.

Videoref

We schieten er nog minder mee op als zoals gisteren bij Manchester City de scheidsrechter een onterechte goal goedkeurt voor City, zonder videoref want daar doen ze in Engeland niet aan mee. Een paar uur later van hetzelfde laken een broek bij Anderlecht-Club Brugge, toen een geldig doelpunt van Hamdi Harbaoui werd afgekeurd. Ook daar geen videoref.

Bij de belangrijke wedstrijden zou er een videoref zijn, maar bij de allerbelangrijkste wedstrijd van de eerste seizoenshelft was die er niet. Echt geen mens die dat snapt. Overigens had Harbaoui in de tweede helft een rode kaart moeten krijgen voor een opzettelijke elleboog als ref Laforge de regels er nog eens op na had gelezen.

Zonde, moeten kijken naar Anderlecht-Club als op hetzelfde moment Chelsea-Man United wordt gespeeld

Kunnen we ook aan de Premier League vragen om hun topwedstrijden iets later te spelen? Dan kunnen wij om 14.30 uur ons flauw nationaal voorgerechtje serveren en krijgen we een hoofdgerecht uit de sterkste competitie ter wereld, in plaats van omgekeerd. Zonde, moeten kijken naar Anderlecht-Club als op hetzelfde moment Chelsea-Man United wordt gespeeld en een regelrechte aanslag op maag en darmen om Anderlecht-Club te moeten verteren na Man City-Arsenal.

Wat we vooral moeten onthouden van deze zotte zondag is de rustige vastheid van Club Brugge en die wonderlijke (zo goed als) beginnende trainer Ivan Leko. Die kwam op Anderlecht met een 3-5-2 spelen, het handelsmerk van Hein Vanhaezebrouck, die zelf met een 4-3-3 aan de wedstrijd begon.

Vanhaezebrouck (links) en Leko schudden elkaar de hand voor de match.Beeld Photo News

Vanhaezebrouck is al een tijdje niet langer een garantie op wervelend uitgespeelde kansen. Die zie je bij zijn ploegen al een tijdje niet meer omdat het spel in het middenveld stokt en te veel op lange ballen wordt gerekend. De eerste die Team Hein wist vast te zetten, was Aleksandar Jankovic met KV Mechelen.

Vanhaezebrouck is al een tijdje niet langer een garantie op wervelend uitgespeelde kansen

Pas een jaar later volgde Michel Preud’homme – rijkelijk laat voor een meester-tacticus – en inmiddels weet elke trainer wat hem te doen staat, als ze een kans willen maken. Bij de meeste tegenstanders wordt dat positiespel, afdekken van passlijnen en hopen dat de verdediging in de fout gaat als ze zelf aan de overkant geraken.

Club heeft meer in zijn mars. Het had ook gisteren bij Anderlecht eerst de betere kansen, lang zelfs het betere van het spel en groef zich allesbehalve in. Het werd 0-0 en het verschil blijft negen punten. Als Club niet stilvalt in de reguliere competitie en in de winter een echte doelman vindt, wordt het kampioen. Als Anderlecht kampioen wil worden, moet het de komende weken dringend stappen zetten.